Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Σκόπια: Η Βουλγαρία ήρε το βέτο για τη «μακεδονική γλώσσα»

Η άρση του βέτο ξεμπλοκάρει τη συμφωνία διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων

Σκόπια: Η Βουλγαρία ήρε το βέτο για τη «μακεδονική γλώσσα»

Στην άρση του βέτο που είχε μπλοκάρει τη συμφωνία διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων προχώρησε η Βουλγαρία.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα την απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων.

Η Συμφωνία Διαχείρισης Συνόρων, αλλιώς γνωστή ως Frontex, είχε μπλοκαριστεί από τη Βουλγαρία λόγω της χρήσης των λέξεων «μακεδονική γλώσσα». 

Σήμερα, η Σόφια ήρε οριστικά το βέτο, αφήνοντας ανέπαφη τη φόρμουλα της «μακεδονικής γλώσσας», όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν συμφωνία με τον Frontex.

Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν κοινές μεταναστευτικές προκλήσεις και ο μόνος τρόπος επίλυσής τους είναι η κοινή δράση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσει το «πράσινο φως» το συντομότερο δυνατόν, ώστε Σκόπια και Βρυξέλλες να υπογράψουν επίσημα τη συμφωνία στις 20 Οκτωβρίου.

Αφού τεθεί σε ισχύ, ο Frontex θα μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη διαχείριση των συνόρων στα Σκόπια, σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η ΕΕ πιστεύει ότι η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στα Σκόπια θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ.

pronews.gr στο Instagram

 .pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.