Σάββατο, Οκτωβρίου 8

Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πλέον εχθρική προς τους εργαζόμενους

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 12%, με τις τιμές των αγαθών να εκτοξεύονται στα ύψη, τους μισθούς να κατακρημνίζονται, την ανεργία και τις ελαστικές μορφές εργασίας να γενικεύονται, η ζωή των εργαζομένων εξελίσσεται δραματικά. Πραγματική κόλαση. Οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται και είναι πραγματικά, χωρίς ένα τουλάχιστον δίχτυ προστασίας, εντελώς απροστάτευτοι. Στρυμωγμένοι κυριολεκτικά στο οικονομικό και κοινωνικό τους περιθώριο. Καταθλιπτικοί.  

Ο ρυθμός αύξησης της ανασφάλιστης, της υποδηλωμένης, της ‘’μαύρης εργασίας’’, ακόμη και της ανήλικης εργασίας, καλπάζει. Από 82% που ήταν η πλήρης απασχόληση το 2011, έχει πέσει κάτω από 70%. Αντίστοιχα η μερική απασχόληση από 18% ξεπερνάει σήμερα το 30%. Η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας επιβεβαιώνεται από τις νέες συμβάσεις έτους 2021 όπου, μόλις το 53% αφορούν σε προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, ενώ το υπόλοιπο 47% είναι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση.

Εννοείται πως οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής στην πραγματικότητα εργάζονται με πλήρες ωράριο, συχνά και πέραν του νόμιμου ωραρίου, χωρίς να πληρώνονται και να ασφαλίζονται για αυτό. Η ‘μαύρη’, η υποδηλωμένη εργασία καλά κρατεί, υποστηριζόμενη συχνά και από τους ίδιους δυστυχώς τους εργαζόμενους. Βλέπεις ο κατασταλτικός μηχανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει, με άνωθεν εντολή, ατονήσει. Δεν μπορεί μία επιχείρηση να εμφανίζει αποκλειστικά 15 συνολικά εργαζόμενους και όλοι τους να εργάζονται με 4-ωρες συμβάσεις εργασίας; Που είναι εδώ ο ΕΦΚΑ;

 Όσο για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, καλλίτερα να μην γίνεται λόγος. Πρόκειται για ανεξέλεγκτα επικίνδυνες συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Η ψηφιακή κάρτα αποτελεί μία μεταρρύθμιση καταγραφής έστω του πραγματικού χρόνου απασχόλησης, πλην όμως σε πρακτικό επίπεδο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες ως προς την διασφάλιση της εφαρμογής της. Το Υπουργείο Εργασίας έχει μετατραπεί σε Υπουργείο Εργοδοσίας. Όσο για τις ικανότητες του συγκεκριμένου Υπουργού ας μην τις σχολιάσουμε.

Με 12% πληθωρισμό ακατέβατο, η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού εξανεμίσθηκε σχεδόν στο διπλάσιο. Και να μην ξεχνάμε βέβαια ότι το 2011 ήταν που η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 32%. Σήμερα ο μέσος μισθός, αυτός δηλαδή με τον οποίο αμείβονται το 50% των εργαζομένων, διαμορφώνεται στα 845 Ευρώ μεικτά. Άντε να ζήσεις οικογένεια με αυτά. Για τους μερικώς απασχολούμενους ο μέσος μισθός μόλις που φτάνει τα 330 Ευρώ καθαρά. Αυτό αφορά σχεδόν τους 4 στους 10 συνολικά εργαζόμενους. Δηλαδή ψίχουλα για όλους. Αυτό έχει ως συνέπεια 500.000 εργαζόμενοι, 10-πλάσιοι από ότι στο παρελθόν, να δουλεύουν σε δύο δουλειές, χωρίς να καταμετράτε και εδώ η ‘μαύρη εργασία’.

Εκεί που αποκαλύπτεται πλήρως τόσο η εμμονές της Κυβέρνησης όσο και η ένταση της αντεργατικής της πολιτικής, με απάνθρωπους εργοδοτικούς νόμους – χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ, είναι ότι στο ζοφερό αυτό εργασιακό περιβάλλον, ούτε οι περιστασιακοί παραδοσιακά εργάτες από τρίτες Χώρες δεν μας …προτιμούν πλέον. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν από την αλλοδαπή εποχιακοί εργάτες γης, ούτε στην ουσία και διαδικασίες εύκολης προσέλευσής τους προκειμένου να συμβάλουν στην συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο.

Συμπέρασμα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στις εργασιακές σχέσεις άπτονται των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν ως τον ‘καταλληλότερο’, εμείς θα διατυπώσουμε ευθέως την κακία μας. Τι περιμένεις από ‘ένα καλομαθημένο αστό, ανεπάγγελτο γόνο πολιτικού τζακιού, ένα αλαζονικό ξιπασμένο πλουσιόπαιδο, με τεράστια περιουσία, μεγαλωμένο μέσα στη χλιδή, ο οποίος δεν γνωρίζει τι σημαίνει ανεργία, μεροκάματο και βιοπάλη’. Φίλοι εργαζόμενοι να τον χαιρόμαστε.

      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .