Τετάρτη, Οκτωβρίου 5

Για ποια δημοκρατία μιλάμε; – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Pixabay

Σε πρόσφατο άρθρο μου, μετά τη σαρωτική νίκη του συντηρητικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, στις ιταλικές εκλογές, αναφέρθηκα στο καυτό θέμα της δημοκρατίας στα μέτρα των ελίτ, που υλοποιούν πιστά στο δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, οι πολιτικές ηγεσίες, αγνοώντας όλο και περισσότερο, τις καθημερινές ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών. Ένα κρίσιμο εργαλείο στην εφαρμογή αυτής της στην πραγματικότητα καταστρατήγησης της δημοκρατίας, είναι οι διεθνείς κολοσσοί του διαδικτύου, Google, Microsoft και Amazon. Ποιος μπορεί πλέον να αρνηθεί, ότι αυτές οι τρείς εταιρίες καθοδηγούν τη ζωή μας και ακόμη και αυτή που έχουν πλήρως κατανοήσει το ρόλο που διαδραματίζουν στη καθημερινή ζωή μας, στην πολιτική και την οικονομία, είναι όχι απλά

καθοριστικός, αλλά απλά μονοπωλιακός και όσο πάει γίνεται και χειρότερα. Μια προσεκτική ματιά στη δύναμη που έχουν πλέον αποκτήσει, αποδεικνύει ότι μόνο για δημοκρατία δεν μπορούμε να μιλάμε.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Μια πρόσφατη έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι τρείς αμερικανικοί κολοσσοί του διαδικτύου, σύμφωνα με την έρευνα, ελέγχουν πάνω από το 70% της ευρωπαϊκής αγοράς cloud, δίνοντας τους αποτελεσματικό έλεγχο όσο αφορά τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών ιστότοπων να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η κυριαρχία των τριών αμερικανικών εταιρειών προέρχεται από την τεράστια ανάπτυξή τους, η οποία έχει επισκιάσει εκείνη των τοπικών παρόχων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Synergy Research Group.

Ο επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας δήλωσε πρόσφατα, ότι οι κυρίαρχες εταιρείες έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους στην αγορά επενδύοντας ποσά στην υπηρεσία τους που οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να συναγωνιστούν.

Τα στοιχεία της Synergy Research Group δείχνουν ότι η αγορά cloud στην Ευρώπη είναι πενταπλάσια από ότι ήταν στις αρχές του 2017 με τα έσοδα να φτάνουν τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ , το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Παρά το γεγονός ότι οι τοπικοί πάροχοι υπηρεσιών αύξησαν συλλογικά τον κύκλο εργασιών κατά 167%, το μερίδιο τους στην αγορά, βυθίστηκε από 27% σε 13%, καθώς ξεπεράστηκαν από τους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Αντίθετα, οι τρεις μεγάλοι απορρόφησαν το 72% των επιχειρηματικών δαπανών για cloud το δεύτερο τρίμηνο. «Οι τρεις πρώτοι είναι πραγματικά σε ένα δικό τους πρωτάθλημα», δήλωσε ο Τζόν Ντινσντέηλ, επικεφαλής αναλυτής της Synergy.

Όπως εξήγησε: «Τοποθετούν τεράστια οικονομικά στοιχήματα, είχαν μακροπρόθεσμη άποψη για τις επενδύσεις και την κερδοφορία, έχουν διατηρήσει μια εστιασμένη αποφασιστικότητα για επιτυχία και έχουν επιτύχει με συνέπεια επιχειρησιακή αριστεία. Έχουν πλέον επιτύχει κλίμακα που οι άλλοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και κάθε τρίμηνο συνεχίζουν να επενδύουν ποσά που άλλοι δεν μπορούν να συναγωνιστούν».

Η κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, οι τεράστιοι πόροι που μπορούν να επενδύσουν τους επιτρέπουν να παρέχουν ένα απαράμιλλο επίπεδο υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή όμως, ο ασφυκτικός έλεγχός τους στην αγορά, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρύθμισης κατά της λογοκρισίας, τους επιτρέπει να αναιρούν αντιφρονούντες και αμφιλεγόμενους ιστότοπους. Το 2021, για παράδειγμα, η Amazon έπνιξε τη δυναμική της εναλλακτικής πλατφόρμας κοινωνικών μέσων Parler, βγάζοντάς την από την υπηρεσία της. Η Google, φίμωσε την Τζόρτζια Μελόνι, και όταν ξέσπασε σάλος το απέδωσε σε λάθος.

Όλοι, μας αρέσει ή όχι είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε το παιχνίδι του διαδικτύου, διότι πλέον όποιος δεν το παίζει δεν έχει ύπαρξη. Σίγουρα, το διαδίκτυο και οι εν λόγω εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.

Παρόλα αυτά η δύναμη που έχουν συγκεντρώσει και η δυνατότητά τους να ελέγχουν το βασικότερο συστατικό της δημοκρατίας που είναι η ελευθερία λόγου και άποψης, της καθιστά εν δυνάμει επικίνδυνες για την λειτουργία και την επιβίωση αυτού του οποίου υποτίθεται ότι προστατεύουν και προωθούν και δεν είναι άλλο από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Είναι καιρός να το καταλάβουμε και αυτή η δύναμη που έχουν συγκεντρώσει, να περάσει στα χέρια αυτών που πρέπει να την έχουν. Στα χέρια της πραγματικής και όχι κατασκευασμένης βούλησης και πλειοψηφίας των πολιτών. Στα χέρια της πραγματικής, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και τουThe Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

https://www.thepresident.gr/2022/10/01/gia-poia-dimokratia-milame-grafei-o-dimitris-apokis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .