Σάββατο, Οκτωβρίου 29

Σολτς προς Μητσοτάκη: Βρες τα με τον Ερντογάν για «συνεκμετάλλευση» – Τα τεθωρακισμένα δεν πάνε στα νησιά

Σολτς προς Μητσοτάκη: Βρες τα με τον Ερντογάν για «συνεκμετάλλευση» – Τα τεθωρακισμένα δεν πάνε στα νησιά

Τις πάγιες και διαχρονικές γερμανικές γραμμές των ίσων αποστάσεων (στην πραγματικότητα, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία), εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα

Υπέρ της «συνεκμετάλλευσης», ετάχθη, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο Όλαφ Σολτς, στα ελληνο-τουρκικά, καλώντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα βρει με τον Τούρκο πρόεδρο και να μη ζαλίζουν το Βερολίνο με αυτές τις σπαζοκεφαλιές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του, όχι μόνο δεν έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στον Γερμανό καγκελάριο,

αλλά έσπευσε να συμφωνήσει σε όλα. Οι μπίζνες προέχουν!

Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι ο Όλαφ Σολτς, κατά την πάγια πρακτική του Βερολίνου, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, λέγοντας, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, πως «νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), τύπου Marder, που παίρνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα των παλιότερων ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, που αποσύρει από ελληνικά νησιά για να τα δώσει στην Ουκρανία.

Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με την οποία τα Marder θα μεταφερθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά.

Marder για την παρέλαση (και όχι για τα νησιά)

«Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο, διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει με ποιο αντίστοιχο όπλο θα αντικατασταθούν τα ΒΜΡ 1 στα νησιά. Όλα αυτά, ως γνωστόν, ενισχύουν τις υποψίες ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας. Η τελευταία, μάλιστα, ζητάει «αποστρατιωτικοποίηση» νησιών, εστιάζοντας, όπως είναι αναμενόμενο, στην απόσυρση του βαρέως οπλισμού από τα νησιά.

Από τη μεριά του, ο Ο.Σολτς, όταν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κ.Μητσοτάκη, ερωτήθη «εάν θα ήταν πρόβλημα για εσάς αν η Ελλάδα εγκαταστήσει στα σύνορα με την Τουρκία τα Marder που μόλις παραδόθηκαν στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής», απέφυγε να απαντήσει ευθέως και με σαφήνεια -προφανώς για να μην ενοχληθεί η Τουρκία- ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να τοποθετήσει όπου θέλει τα ΤΟΜΑ.

Ο ίδιος είπε ότι «δε δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται τα Marder. Ούτε τη ζητάμε. Αυτό δεν το κάναμε ούτε στα άλλα οπλικά συστήματα που παραδώσαμε τα τελευταία χρόνια και δε θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και αυτή θα ήταν μια παράξενη στάση. Επομένως, δε μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και δε θέλω να χρειαστεί να απαντήσω».

Γιατί ο Όλαφ Σολτς «δε μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση», και τι σημαίνει «δε θέλει να χρειαστεί να απαντήσει» (!); Μόνον αυτός και τα ντιλ στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με την Άγκυρα, είναι εις θέσιν να φωτίσουν την κατάσταση.

Βρείτε τα με τον Ερντογάν

Το ότι το Βερολίνο είναι «ισαποστάκιας» στην περίπτωση των ελληνο-τουρκικών, για να μην πούμε ότι κάνει πλάτες στην Άγκυρα, είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Από εποχής Μέρκελ. 

Μόλις προ μηνών, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του νέου κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία, Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, είπε: «Κάνουμε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο και στον Έλληνα πρωθυπουργό να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Τα ίδια, ουσιαστικά, είπε και ο Γερμανός καγκελάριος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Απέφευγε τις ερωτήσεις

Άκρως ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε συστηματικά (δύο φορές) να δώσει αναλυτική απάντηση, όταν ερωτήθη για την Τουρκία και την επιθετική πολιτική της έναντι της Ελλάδας, παραπέμποντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, «τα Νέα». Και μόνο αυτές οι αντιδράσεις του δείχνουν ότι ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο να τοποθετηθεί σαφώς επί του θέματος.

Ειδικότερα, σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τη θέση της Γερμανίας, «για την καθημερινή αμφισβήτηση κυριαρχίας του ευρωπαϊκού εδάφους, την αμφισβήτηση που κάνει η Τουρκία στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους», ο Ο.Σολτς περιορίστηκε να πει: «Είπα και στη σημερινή μου συνέντευξη και θα ήθελα να επαναλάβω ότι όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας». Πρόσθεσε, δε, ότι επί τούτου, απάντηση έχει δώσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός (!).

Σε αντίστοιχη ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, απάντησε ως εξής: «Θα επαναλάβω αυτό που δήλωσα στην εφημερίδα, ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι».

Ευχολόγια, μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ούτε καν τη λέξη «Τουρκία» δεν ήθελε να αρθρώσει. Γενικώς και αορίστως «εταίροι στο ΝΑΤΟ».

Συνεκμετάλλευση

Ο Γερμανός καγκελάριος, πάντως, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, «τα Νέα», απέρριψε πλήρως το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Νίκου Δένδια, οι οποίοι στις δηλώσεις τους παραλληλίζουν τη ρωσική τακτική και επίθεση στην Ουκρανία με τις πρακτικές της Τουρκίας, την καταπάτηση του διεθνούς Δικαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ειδικότερα, στην επισήμανση ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στα ελληνικά και συνεπώς και ευρωπαϊκά σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο», και στην ερώτηση «εάν μπορεί επ’ αυτού η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας», ο Ο.Σολτς αντέδρασε, διαχωρίζοντας πλήρως τις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

«Οι συνθήκες κατά την άποψή μας δε μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Σολτς έστελνε σαφές μήνυμα ότι δεν ήθελε να ενοχλήσει την Άγκυρα, κινούμενος στην πάγια γραμμή του Βερολίνου ότι δε θέλει σκοτούρες στα ελληνο-τουρκικά, κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να τα βρει με τον Ερντογάν. Μάλιστα, πρότεινε να έχει το Βερολίνο και διαμεσολαβητικό ρόλο. Κάτι, άλλωστε, που έκανε και το 2020, με την τότε κρίση στα ελληνο-τουρκικά, οπότε με πρωτοβουλία του, και χωρίς να το γνωρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων των Μητσοτάκη και Ερντογάν.

«Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία), η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει», είπε στη συνέντευξή του στα «Νέα». Και, κάνοντας λόγο για «ανοικτά ζητήματα» στα ελληνο-τουρκικά, ουσιαστικά πρότεινε, εμμέσως πλην σαφώς, συνεκμετάλλευση. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών».

Στη, δε, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε: «Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, ειδικά στον οικονομικό τομέα, και θα έπρεπε να είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών στην περιοχή να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αυτές προς όφελος των λαών τους. Κατά τις συνομιλίες μας αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο, και ως προς αυτό μπορεί και θα πρέπει κανείς να της επιδείξει εμπιστοσύνη. Διακατέχομαι από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Άραγε, ποια είναι η εντύπωση που απεκόμισε από τη συνάντησή του με τον Κ.Μητσοτάκη; Ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι και να τα βρει με τον Ερντογάν, ο οποίος ζητάει τα μαλλιοκέφαλά του από τη χώρα μας, και φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και την ελληνικότητα των μεγάλων νησιών του Αιγαίου, επειδή δήθεν, κατά το τουρκικό προπαγανδιστικό αφήγημα, η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες;

Και από που και ως που ο Ο.Σολτς διακατέχεται «από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται, μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου»; Ποια είναι αυτά τα ζητήματα; Περιλαμβάνονται σε αυτά και οι αναθεωρητικές, παράλογες και επικίνδυνες, εκτός κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου, απαιτήσεις που εγείρει η Τουρκία; Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο Γερμανός καγκελάριος, ειδικά όταν τις κάνει σε ελληνικό έδαφος! Και, κυρίως, θα έπρεπε να λάβει τις πρέπουσες απαντήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, ο Ο.Σολτς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ανέφερε: «Ωστόσο ένα είναι σωστό. Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του NATO να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .