Σάββατο, Οκτωβρίου 1

Η μοναξιά και η δυστυχία επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα

Η μοναξιά και η δυστυχία επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα

Ζήσης Ψάλλας

Οι μοριακές βλάβες συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αδυναμίας που σχετίζεται με τη γήρανση και σοβαρές ασθένειες. Σε μερικούς ανθρώπους αυτές οι μοριακές διεργασίες είναι πιο έντονες από ό,τι σε άλλους, μια κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως επιταχυνόμενη γήρανση.

Ευτυχώς, ο αυξημένος ρυθμός της γήρανσης μπορεί να ανιχνευθεί πριν εκδηλωθούν οι καταστροφικές συνέπειες με τη χρήση ψηφιακών μοντέλων γήρανσης. Τέτοια μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή θεραπειών αντιγήρανσης σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Aging-US, οποιαδήποτε θεραπεία αντιγήρανσης πρέπει να επικεντρώνεται τόσο στην ψυχική υγεία του ατόμου όσο και στη σωματική του υγεία.

Μια διεθνής συνεργασία με επικεφαλής την Deep Longevity με Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες έχει μετρήσει τα αποτελέσματα της μοναξιάς, του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος δυστυχίας με τον ρυθμό της γήρανσης και βρήκε ότι υπάρχει σημαντική επίδραση. Το άρθρο παρουσιάζει ένα νέο ρολόι γήρανσης επαληθευμένο με εξετάσεις αίματος και βιομετρικά δεδομένα 11.914 ενηλίκων Κινέζων.

Η επιτάχυνση της γήρανσης εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονοπαθειών, καπνιστές και το πιο ενδιαφέρον, άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το να αισθάνεται κανείς απελπισμένος, δυστυχισμένος και μόνος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη βιολογική του ηλικία περισσότερο από το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την επιτάχυνση της γήρανσης περιλαμβάνουν το να είσαι ελεύθερος/η και να ζεις σε αγροτική περιοχή (λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας ιατρικών υπηρεσιών).

Οι συντάκτες του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δεν πρέπει να παραμελείται ούτε στην έρευνα ούτε σε πρακτικές εφαρμογές αντιγήρανσης. Σύμφωνα με τον Manuel Faria από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «Οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων υγείας -και της ποιότητας ζωής- ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό παραληφθεί από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Ο Alex Zhavoronkov, Διευθύνων Σύμβουλος της Insilico Medicine, επισημαίνει ότι η μελέτη παρέχει μια πορεία δράσης για την «επιβράδυνση ή ακόμα και την αναστροφή της ψυχολογικής γήρανσης σε εθνική κλίμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .