Τετάρτη, Οκτωβρίου 19

Στις εποχές των Πιούριφόϊ – Πρέσβη μου, ιδού ο στρατός σας!

Στις εποχές των Πιούριφόϊ – Πρέσβη μου, ιδού ο στρατός σας!

Άντε, με το καλό, και στην κεντρική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να βρίσκεται στην εξέδρα των «επισήμων», στην πρώτη γραμμή, ο (ελληνο)αμερικανός πρέσβης

Εποχές του αλήστου μνήμης πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά το ’50, Πιούριφοϊ, και των δουλικών συμπεριφορών των τότε ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των Αμερικανών, οπότε και η ατάκα προς Αμερικανό στρατηγό για τον ελληνικό Στρατό, «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας», θυμίζει η συμπεριφορά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης προς άπαντες τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το είδαμε κι αυτό, λοιπόν. Τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, να στέκεται ως Έλληνας αξιωματούχος στην εξέδρα των επισήμων, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και μπροστά τους να παρελαύνουν αγήματα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θάσο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου. Κύριε πρέσβη μου, ιδού ο στρατός σας!

Εξ όσων ενθυμούμεθα, ακόμα και ο «διάδοχος» του Πιούριφοϊ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και νυν υφυπουργός για θέματα Ενέργειας στο State Department, Τζέφρι Πάιατ, απέφευγε τέτοιες κραυγαλέες εμφανίσεις.

Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, ο Τζωρτζ Τσούνης μπροστά του μοιάζει με… γατάκι. Ο προηγούμενος φημιζόταν για τις ευθείες παρεμβάσεις του στις πολιτικές και διπλωματικές υποθέσεις της χώρας μας.

Εδώ κατάφερε να κάνει άνω κάτω κοτζάμ Ρωσία στο Ουκρανικό και θα δίσταζε στην Ελλάδα; Κυνικό γεράκι της διπλωματίας που, μπροστά του, ο διάδοχός του, και κατά τα λοιπά συμπαθής στην εξωτερική εμφάνισή του, Τζωρτζ Τσούνης, μάλλον υπολείπεται θεαματικά σε διπλωματικές ικανότητες. Αν και φανταζόμαστε ότι το Νο2 της πρεσβείας «ρυθμίζει» τα πάντα.

Όπως και να’ χει, δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα να βρίσκεται ο Αμερικανός πρέσβης στο ίδιο βήμα με τον υπουργό Άμυνας, λες και ο Τ. Τσούνης επιθεωρεί τον… στρατό του. Ακόμα και αυτές οι… λεπτομέρειες αναδίδουν περισσότερο εικόνα αποικίας και απέραντης βάσης των ΗΠΑ, παρά σχέσεις στενής φιλίας. Και, ως γνωστόν, στις διεθνείς σχέσεις φιλίες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.

Αλλά, φαίνεται ότι όλα αυτά για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν έχουν καμία σημασία. Με Αμερικάνο να εμφανιστεί μαζί, και ας είναι όπως να’ ναι! Και τι είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, κατά την ομιλία του; Ότι η παρουσία Τσούνη είναι μήνυμα προς την Τουρκία. Γι’ αυτό τον έβαλε στην εξέδρα; Μ’ αυτό το μυαλό να κοιμάται! Την επομένη, στην κεντρική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να τον βάλουν και στην εξέδρα των επισήμων.

«Με την παρουσία του -ανέφερε- λάμπρυνε επιπλέον, επιπροσθέτως, τη σημερινή εορτή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Τζωρτζ Τσούνης. Ένας ελληνικής καταγωγής υψηλός αξιωματούχος ως εκπρόσωπος σήμερα, εδώ στη Θάσο, της αμερικανικής κυβερνήσεως σηματοδοτεί ένα μήνυμα: Όχι μόνο ότι έμεινε γοητευμένος από το νησί και όπως μας δήλωσε σκοπεύει να έρθει εδώ και για να κάνει διακοπές στο μέλλον, αλλά και ότι για όσους άφρονες, θα έλεγα, έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο -τόλμησαν να κάνουν ακόμα κι αυτό- στη λίστα των διεκδικήσεών τους, η παρουσία εδώ του πρέσβη των ΗΠΑ κι επομένως του επίσημου εκπροσώπου των συμμάχων μας, της αμερικανικής κυβέρνησης, νομίζω στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι όλοι να το λάβουν καλά υπόψιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .