Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

H Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης θα συνταγογραφείται από γιατρούς και στη χώρα μας!

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή!

H Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης θα συνταγογραφείται από γιατρούς και στη χώρα μας!

Η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί την τέχνη με σκοπό την επίγνωση του εαυτού. Η προσέγγιση αυτή ενσωματώνει τις πλαστικές τέχνες (ζωγραφική, κολάζ, πυλός) με την κίνηση, την δημιουργική γραφή και την μουσική, για να φέρει τον θεραπευόμενο  να βιώσει και να αποδεχθεί τα βαθύτερα συναισθήματα του.

Πριν από λίγες ημέρες στο 1ο Διεθνές Wellbeing Forum το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας στις 10 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης εστίασε στο διεθνώς καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης πλέον θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό €10.500.000, δημιουργεί μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την ένταξη της πολιτιστικής συνταγογράφησης στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τους εποπτευόμενους φορείς πολιτισμού προκειμένου να αναπτύξουν υπηρεσίες πολιτιστικής συνταγογράφησης για τους πολίτες.

Σε αυτές μεταξύ άλλων εντάσσονται το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας και το πρόγραμμα για άτομα με χρόνιο πόνο και τους φροντιστές τους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρόγραμμα Musigait του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με στόχο την αξιοποίηση της μουσικής διέγερσης για τη βελτίωση της ποιότητας βάδισης ασθενών με Πάρκινσον, προγράμματα πολιτιστικής συνταγογράφησης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου, και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πρόγραμμα για ογκολογικούς ασθενείς από το MOMus κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.