Πέμπτη, Νοεμβρίου 10

«Η ανάγκη της θύμησης»: Εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η ανάγκη της θύμησης»: Εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» διοργανώνει, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, την εικαστική έκθεση «H ανάγκη της θύμησης» για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, Αθήνα), θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μία φορά, οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν. Τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική Καταστροφή το 2022; Ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία; Πώς προσεγγίζει κανείς τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θέτει μία έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή και θέμα ένα ιστορικό γεγονός.

Συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Πρόθεσή τους είναι να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Νίκη Παπασπύρου.

 

 .zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .