Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms

Σε εξέλιξη ο πρώτος διαγωνισμός που θα καλύψει τα βόρεια και νότια προάστια – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δικτύου με στόχο να καλύψει 3 εκατομμύρια νοικοκυριά

To σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα δώσει έσοδα και από άλλους τομείς πλην της ενέργειας, βάζει σε πλήρη σε εφαρμογή η ΔΕΗ, με στόχο την ανάπτυξη 440.000 συνδέσεων οπτικών ινών στην περιοχή της Αττικής.

Ο διαγωνισμός συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε πριν λίγες εβδομάδες είναι μόνο η αρχή καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και να εξυπηρετεί 3 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2026.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δέκα συνολικά ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Γαλλική Circet Hellas, με διεθνή παρουσία στην ανάπτυξη δικτύων στην Ευρώπη και τη Bόρεια Αφρική, η Intrakat, η Egnatia Group, η EDIL Hellas, η Link, η Phoenix Engineering, η Telcoserv, η Εrgatikat, η Ergomak και η Artemis ATS.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι από τις εταιρείες αυτές μπορούν να επιλεγούν έως έξι.

Η ΔΕΗ θα αναπτύξει ένα δίκτυο πρόσβασης με βάση το μοντέλο της ENEL στην Ιταλία που θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο, με σκοπό να αναπτύξει ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ δεν θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες στην λιανική αγορά αλλά θα δραστηριοποιηθεί ως πάροχος χονδρικής.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το μεγαλύτερο δίκτυο θα φιλοξενήσουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα η περιοχή της Κηφισιάς στην οποία θα εγκατασταθούν 271 χιλιόμετρα.

Στο Περιστέρι από το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου το πιλοτικό πρόγραμμα θα εγκατασταθούν 268 χιλιόμετρα, στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη 251 χιλιόμετρα και στο Μαρούσι 248 χιλιόμετρα. Η οπτική ίνα της ΔΕΗ θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπως ο δήμος Παπάγου-Χολαργού, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Φιλοθέη, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη.

Στο ερώτημα με ποιους παρόχους θα συνεργαστεί η ΔΕΗ, η απάντηση είναι με όλους. Ωστόσο στις περιοχές που θα αναπτυχθεί έχει ήδη δίκτυο οπτικών ινών ο ΟΤΕ και λιγότερο οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Επομένως δυνητικά υποψήφιοι πελάτες είναι η Vodafone και η NOVA-Wind. Η τελευταία έχει ανακοινώσει αντίστοιχα ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικού της δικτύου οπτικής ίνας.

Το μεγάλο πρότζεκτ της οπτικής ίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, το οποίο δουλεύεται εντατικά από την ΔΕΗ την τελευταία διετία και ξεκίνησε να στελεχώνεται με κόσμο που προέρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό χώρο.

Η αρχή έγινε από το Περιστέρι όπου ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη οπτικής ίνας που θα καλύψει 15.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Επιχείρησης είναι η μεγάλη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην διαχείριση υποδομών ενέργειας (στύλους, πυλώνες κ.α.). Το ίδιο δίκτυο θα εκμεταλλευτεί για την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και όπου δεν υπάρχει εναέρια υποδομή θα γίνει υπόγεια.

Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ «πατάει» πάνω στο δικό της δίκτυο, της δίνει μια μεγάλη ευελιξία στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του έργου με χαμηλότερο κόστος.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/dei-aploni-optiki-ina-se-14-perioches-tis-attikis-ke-epektinete-sta-telecoms/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .