Μερομήνια χειμώνας 2022: – Νοέμβριος – Δεκέμβριος Τι βλέπουν οι λαϊκοί και πρακτικοί προγνώστες για τον καιρό στη χώρα μας

Του Αυγούστου οι πρώτες ημέρες – όπως και οι πρώτες του Μάρτη – είναι όπως τις λέει ο λαός, δρίμες ή δρίματα.

Δηλαδή μέρες στις οποίες είναι συγκεντρωμένη μια δριμύτητα, μια οξύτητα, μια επίδραση κακή ανεξιχνίαστων δυνάμεων, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Οι παρατηρητές ξεκίνησαν το έργο τους από την 1η Αυγούστου και έχουμε ήδη τις πρώτες προβλέψεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, που μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα.



Μερομήνια χειμώνας 2022: Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος
Μερομήνια χειμώνας 2022:  – Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Μερομήνια χειμώνας 2022: Νοέμβριος

Αρχικά ο Νοέμβριος δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του και συνεχίζει στη χαραγμένη πορεία. Γρήγορα όμως θυμάται τη φυσική αποστολή του, μετανοεί και αλλάζει τακτική.

Χαμηλώνει τις εντάσεις των καιρικών φαινομένων, γίνεται πιο γλυκός και πιο υγρός, με την αίσθηση του νοτιά παρούσα και τα πρώτα βροχοφόρα νέφη σε ετοιμότητα.

Κι εκεί, γύρω στων Παμμεγίστων Ταξιαρχών την εορτή, φαίνεται πως η Μάνα Γη, θα δεχτεί την πρώτη βροχούλα του ετήσιου κύκλου και θα θέσει σε λειτουργία την αναγεννητική δράση της.

Η συνθήκη αυτή διαρκεί μια εβδομάδα περίπου, μέχρι που επανέρχεται το ήπιο βοριαδάκι συνοδευόμενο από σχετική ψυχρούλα. Η νοτισμένη από το νοτιαδάκι, ωστόσο, εικόνα επανέρχεται, πάνω στην εικοσάδα των ημερών και υπόσχεται νέα ευεργετική βροχούλα. Η σκυτάλη παραδίδεται σε συνθήκες ήπιες και απολαυστικές.

Καιρός Δεκέμβριος 2022

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, ο Δεκέμβριος επιχειρεί να μας καλοπιάσει με γλύκες και αναλαμπές, που θυμίζουν πρώιμο φθινόπωρο. Δεν κρατιέται όμως και πολύ γρήγορα τρίζει δόντια και δηλώνει την πραγματική του ταυτότητα.

Αφήνει τους ψυχρούς βοριάδες να μας απειλήσουν και να θυμηθούμε (από τα σχολικά μας χρόνια οι παλαιότεροι), πως «ο χειμώνας αν δεν πιάσει /κι ο χιονιάς αν δεν πλακώσει/ ούτε στάρι ούτε λάδι/ ούτε ανθούς η γη θα δώσει».

Ο χιονιάς, ωστόσο, δεν έρχεται και η γη βολεύεται με κάποιες ευεργετικές βροχούλες, που διαδέχονται την επέλαση της αγριάδας του κυρ –Βοριά. Στο εορταστικό δωδεκαήμερο μπαίνουμε με κανονικές, για την εποχή, συνθήκες και στα πλαίσια αυτά υποδεχόμαστε το νέο μήνα και το νέο χρόνο.