Πέμπτη, Νοεμβρίου 24

Ενίσχυση 250 € – Κόβει ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη χιλιάδες συνταξιούχους – Πόρισμα «βόμβα»

Ενίσχυση 250 € – Κόβει ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη χιλιάδες συνταξιούχους – Πόρισμα «βόμβα»

Σε ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» φαίνεται ότι θα εξελιχθεί το μέτρο της πολυδιαφημισμένης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ευάλωτων συνταξιούχων με το ποσό των 250 ευρώ για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με νεότερο πόρισμα – «βόμβα», ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) καθιστά σαφές ότι χιλιάδες από τους / τις, δήθεν, δικαιούχους /ες δε θα λάβουν την ενίσχυση εξαιτίας εντός «τρικ» το οποίο συμπεραίνεται ότι ηθελημένα χρησιμοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης. Και στην προκειμένη, οι «άριστοι» δε μπορούν να πουν ότι «δε γνώριζαν,

δεν άκουσαν» αφού για το «τρικ» τους, με το οποίο ήδη στερήθηκαν χιλιάδες πολίτες τις προηγούμενες δύο αντίστοιχες οικονομικές βοήθειες των 250 ευρώ (το 2021 και το φετινό Πάσχα), ο ΣτΠ εδώ και μήνες τους έχει στείλει τις απαιτούμενες αναφορές για τη διόρθωση αυτού του λάθους που μόνο αδικίες «γεννά». Ωστόσο, αντί για διόρθωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προφανώς εσκεμμένα, επαναλαμβάνει το ίδιο «λάθος», με στόχο κατά τα φαινόμενα τον δραστικό περιορισμό των χαμηλοσυνταξιούχων που πρόκειται να λάβουν το «ρεγάλο» των 250 ευρώ για τα Χριστούγεννα.

Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη: Άνιση αντιμετώπιση και περιορισμός δικαιούχων με επαναλαμβανόμενο «λάθος»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη διατυπώνοντας άποψη επί του σχετικού άρθρου το οποίο περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων Χριστουγέννων 2022», «στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου επαναλαμβάνεται και για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης των Χριστουγέννων του 2022 η ίδια ακριβώς ρύθμιση που είχε ακολουθηθεί για τη χορήγηση των προηγούμενων έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων των ευάλωτων συνταξιούχων (2021 – Πάσχα 2022), των ν. 4865/2021 &. 4917/2022, όπου και πάλι προβλεπόταν ότι “Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 ( ή Μάρτιο 2022) λαμβάνουν….’’».

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, «το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός, ότι, κατά την υλοποίηση των παραπάνω διατάξεων, επικράτησε η στενή ερμηνεία της διατύπωσης «λαμβάνουν», σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι είναι αυτοί στους οποίους πράγματι καταβλήθηκε / εκταμιεύτηκε η σύνταξη εντός των συγκεκριμένων μηνών αναφοράς, και όχι όσοι τη δικαιούνταν, και τελικά έλαβαν σύνταξη για τους μήνες αυτούς»!

Τι σημαίνει αυτό; Η προσέγγιση των συγκεκριμένων διατάξεων υπό αυτή την ερμηνεία, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οδηγεί στο φαινόμενο συνταξιούχοι που πληρούν τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και άνισα, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά επειδή σε κάποιους ο ασφαλιστικός τους φορέας είχε ήδη καταβάλει, εγκαίρως, τη σύνταξη, ενώ σε κάποιους άλλους, για οποιοδήποτε λόγο, αν και δικαιούνταν τη σύνταξη και είχαν υποβάλει σχετική αίτηση χορήγησης, αυτή δεν τους είχε καταβληθεί ακόμη. «Και μάλιστα», υπογραμμίζεται στο πόρισμα του ΣτΠ, «ακόμη χειρότερα, να τίθενται σε δυσμενέστερη θέση οι δεύτεροι στους οποίους, και η δικαιούμενη σύνταξη καθυστέρησε να καταβληθεί, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και ακριβώς εξαιτίας αυτού του λόγου έχασαν και το προβλεπόμενο στην περίπτωσή τους, ποσό έκτακτης ενίσχυσης».

«Έκοψαν» από τις προηγούμενες ενισχύσεις, με το ίδιο «τρικ», ακόμη και ανάπηρους συνταξιούχους!

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις συνταξιούχων και μάλιστα αναπηρίας, οι οποίοι δεν έλαβαν μία από τις δύο ενισχύσεις επειδή τον μήνα αναφοράς, για κάποιο λόγο, δεν εκταμιεύτηκε κανονικά η σύνταξη, η οποία τους καταβλήθηκε τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα, αναδρομικά. Ο Συνήγορος του Πολίτη, μάλιστα, ήδη από το καλοκαίρι  ζήτησε -σε πόρισμά του που απηύθυνε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- η Διοίκηση να προβεί άμεσα στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες, χορηγώντας έστω καθυστερημένα τις ενισχύσεις αυτές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα κατά τη χορήγηση και της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Χριστουγέννων 2022, προτείνει στην κυβέρνηση την αναδιατύπωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου με την αντικατάσταση της λέξης «λαμβάνουν» με τη λέξη «δικαιούνται», έτσι ώστε η πρώτη παράγραφος του άρθρου 3 να διαμορφωθεί ως εξής:

«1. Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 δικαιούνται :α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, β) προσυνταξιοδοτική παροχή γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)».

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣτΠ, η παράγραφος 4 του άρθρου 3 πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολούθως: «4. Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι την 31η.12.2022. Σε όσους δικαιούχους εκκρεμεί η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης κύριας σύνταξης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, καθώς και σε όσους, για οιονδήποτε λόγο, δεν καταβλήθηκε η συνταξιοδοτική παροχή του Νοεμβρίου 2022, ενώ τη δικαιούνται, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μαζί με τη χορήγηση της εκκρεμούσας συνταξιοδοτικής παροχής».

Θα κάνει ότι… «δεν ακούει» η κυβέρνηση;

Τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ταλανίζεται καθημερινά από το πρωτοφανές σκάνδαλο με τις υποκλοπές, μετά από το πόρισμα – «βόμβα» του ΣτΠ; Θα προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις τις οποίες προτείνει η ανεξάρτητη αρχή για να εξαλειφθεί το «τρικ» που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και να πάρουν αυτά, έστω, τα 250 ευρώ όλοι και όλες οι δικαιούχοι / ες; Ή θα κάνει ότι… δεν ακούει εμπαίζοντας για μια ακόμη φορά τους συνταξιούχους και δη τους χαμηλοσυνταξιούχους, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

 https://antinews.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b7-250-e-%ce%ba%cf%8c%ce%b2%ce%b5%ce%b9-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .