Τρίτη, Νοεμβρίου 29

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια

ΕΓΙΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΕΙΧΕ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 13.3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 4,2 ΡΙΧΤΕΡ

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.32 το πρωί της Τρίτης (29/11) στην Εύβοια, η οποία μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός εντοπίστηκε 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Eυβοίας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 13.3 χιλιόμετρα.

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, αλλά

όπως προαναφέραμε και στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η δόνηση είχε εκτιμηθεί 4,7 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε τη μέτρηση σε 4.8 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για ζημιές ή τραυματισμό, όπως τονίστηκε στο zougla.gr έπειτα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρύστου.

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ανέφερε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφερθεί ζημιές, ούτε προβλήματα. Ο κ. Ραβιόλος εξήγησε ότι στις 5 τα ξημερώματα έγινε ένας προσεισμός περίπου 3 Ρίχτερ, αναφέρει η ΕΡΤ.

 

 

Ακολουθία ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων

  • Ακολούθησε στις 6:45 π.μ. μετασεισμική δόνηση 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, 7 χιλιόμετρα βόρεια βορειανατολικά των Νέων Στύρων και με εστιακό 12.1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

  • Στις 7:23 π.μ. σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14.4 χιλιόμετρα.

  • Ένα λεπτό, στις 7:24 π.μ. ακολούθησε δεύτερη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαρακών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11.3 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

  • Στις 7:56 π.μ. σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών Ρίχτερ 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Νέων Στύρων. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11.8 χιλιόμετρα.  

Ευθύμης Λέκκας: «Έκπληξη ο σεισμός στην Εύβοια»

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στην Εύβοια, ανέφερε πως «στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς».

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε» και πρόσθεσε «περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις».

Κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο μετά τον ισχυρό σεισμό

Δεν θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία στις περιοχές του Δήμου Καρύστου μετά τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Εύβοια, σύμφωνα με το evima.gr.

Όπως είπε ο δήμαρχος Καρύστου Λεύτερης Ραβιόλος τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .