Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Λυκαβηττό

Είναι διάσημο μέρος με πλούσια ιστορία. Τι όμως δεν ξέρουμε για τον λόφο αυτό;

5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Λυκαβηττό

Ο Λυκαβηττός είναι λόφος της Αθήνας και μάλιστα από τους πιο ψηλούς. Είναι πηγή φύσης και ψυχαγωγίας για όλους τους Αθηναίους και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Έχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του και λειτουργεί και τελεφερίκ. Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου Αθηνών μετά τα Τουρκοβούνια και υψώνεται πολύ ψηλά πάνω από την πόλη.

Του χρόνου λέμε να τη βγάλουμε σε αυτό το φτωχικό της Σαντορίνης

Η θέα είναι ανεπανάληπτη και μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα εφάμιλλο της Σαντορίνης αν πάει την κατάλληλη ώρα που πρέπει. Μπορείς να ανέβεις και με μονοπάτι και με αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου.

pronews.gr στο Instagram

Είναι διάσημο μέρος με πλούσια ιστορία. Τι όμως δεν ξέρουμε για τον λόφο αυτό; Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει πολύς κόσμος. Δες ποια είναι αυτά.

  1. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς, όταν η τελευταία ενημερώθηκε για μια κακή είδηση που της έφερε ένα κοράκι.
  2. Για την ονομασία του υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μία από αυτές θέλει τον λεξικογράφο του 5ου αι. π.Χ., Ησύχιο Αλεξανδρεύς, να αναφέρει ότι η λέξη Λυκαβηττός προέρχεται από το «λυκοβατίας δρυμός», λόγω των λύκων που φώλιαζαν στην περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το λυκόφως, ενώ σύμφωνα με την ετυμολογία είναι ο βράχος στον οποίο ορμά το φως κατά την ανατολή του ήλιου.
  3. Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα Τουρκοβούνια, και συναντάται σε ύψος 277 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 227 πάνω από την πόλη.
  4. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που συναντάται στην κορυφή του Λυκαβηττού χρονολογείται από την Μεσαιωνική περίοδο, ενώ σύμφωνα με επιγραφές αποδεικνύεται ότι ο σημερινός ναός έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια παλαιότερου.
  5. Το Τελεφερίκ Λυκαβηττού κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του 1960. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 18 Απριλίου του 1965 και η λειτουργία του ξεκίνησε την αμέσως επόμενη ημέρα. Το μήκος της γραμμής του Τελεφερίκ φτάνει τα 210 μέτρα, ενώ έχει κλίση 28 μοιρών.

 https://www.pronews.gr/koinonia/5-pragmata-pou-den-gnorizete-gia-ton-lykavitto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .