Παρασκευή, Νοεμβρίου 11

Προσδόκιμο ζωής: 9 Μυστικά μακροζωίας που χρησιμοποιούν οι πολιτισμοί των Μπλε Ζωνών

ΙΚΑΡΙΑ

Για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε συγκεκριμένες τροφές, ασκήσεις και τρόπους ζωής για να διατηρήσουν το μυαλό και το σώμα τους σε κορυφαία φόρμα – και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Εάν πιστεύετε ότι αυτή είναι μια άσκοπη επιδίωξη δεδομένης της γενετικής σας σύνθεσης, ξανασκεφτείτε το. Μια μελέτη στη Δανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το 20% της διαδικασίας γήρανσής μας οφείλεται στη γενετική και ένα τεράστιο 80% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε τη δύναμη να ελέγχετε σε μεγάλο βαθμό την υγεία και τη μακροζωία σας μέσω της διατροφής σας και των πρακτικών ευεξίας μυαλού-σώματος. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να μάθουμε από άλλους πολιτισμούς που έχουν θετικά αποτελέσματα για γενιές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα μυστικά μακροζωίας και τις συμβουλές για μια υγιή ζωή από όλο τον κόσμο.

Εννέα μυστικά μακροζωίας από τους πολιτισμούς της μπλε ζώνης

Ίσως έχετε ακούσει για τις Μπλε Ζώνες, πέντε πολύ ιδιαίτερα μέρη σε όλο τον κόσμο με το υψηλότερο ποσοστό αιωνόβιων. Αυτά τα hotspot μακροζωίας είναι:

Οκινάουα, Ιαπωνία
Σαρδηνία, Ιταλία
Nicoya, Κόστα Ρίκα
Ικαρία, Ελλάδα
Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια

Μια ομάδα ερευνητών πήγε σε αυτές τις κοινότητες για να μάθει περισσότερα για τα μυστικά της μακροζωίας τους και ανακάλυψε ότι ο τρόπος ζωής των αιωνόβιων κατοίκων τους είχε εννέα συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά έγιναν γνωστά ως Power 9:

1 Φυσική Κίνηση

Ξεχάστε το γυμναστήριο ή εκείνο το πρωινό τζόκινγκ — Όλοι οι Blue Zoner κατοικούν σε μέρη όπου πρέπει να κινούν φυσικά το σώμα τους όλη την ημέρα, όπως να περπατούν σε καταστήματα αντί να οδηγούν και να κάνουν κηπουρική χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρικών εργαλείων ή εργαλείων που κινούνται με φυσικό αέριο.

2 Αίσθηση Σκοπού

Έχετε μια αίσθηση σκοπού στη ζωή; Γνωρίζοντας τι σας ξυπνά κάθε πρωί μπορεί να σας προσφέρει έως και επτά χρόνια επιπλέον προσδόκιμο ζωής.

3 Αφιερώστε χρόνο για να απαλλαγείτε από το άγχος

Ο καθένας αναπόφευκτα βιώνει διάφορα είδη άγχους στη ζωή. Αλλά το να έχετε μια ρουτίνα ή ένα τελετουργικό για να καταπολεμήσετε το άγχος κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για να μειώσετε την επιβλαβή, γήρανση του στρες στο μυαλό και το σώμα σας. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Οκινάουα σταματούν καθημερινά για να θυμηθούν τους προγόνους τους, οι Αντβεντιστές προσεύχονται, οι Ικαριώτες κάνουν σιέστα και οι Σαρδηνοί απολαμβάνουν μια χαρούμενη ώρα.

4 Τρώγοντας ελαφρύ και λιγότερο

Μην τρώτε για να αισθάνεστε πλήρης – μόλις 80% χορτάτοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το κονφουκιανικό μάντρα που τηρούν οι Οκιναουανοί θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ της απώλειας ή της αύξησης βάρους. Οι Blue Zoners τρώνε επίσης το μικρότερο – και το τελευταίο – γεύμα τους αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

5 Μια Φυτική Διατροφή

Φορτώστε καλύτερα τα όσπρια σας: φάβα, μαύρα φασόλια, σόγια και φακές είναι αυτά που θα πρέπει να φάτε για να φτάσετε στα 100. Το κρέας, συνήθως χοιρινό, τρώγεται λίγες φορές το μήνα σε μικρά 3- ή 4- μερίδες ουγγιάς.

6 Χαρούμενη ώρα

Αυτοί οι αιωνόβιοι ξέρουν πώς να απολαμβάνουν την εκτεταμένη ζωή τους. Όλοι τους, εξαιρουμένων των Αντβεντιστών, πίνουν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ (συχνά κρασί) την ημέρα, αλλά πάντα με φίλους ή με φαγητό, που είναι το κλειδί.

7 Πίστη

Σχεδόν όλοι οι αιωνόβιοι που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν μέρος κάποιου είδους κοινότητας βασισμένης στην πίστη. Και για καλό λόγο: έρευνα έχει δείξει ότι η παρακολούθηση θρησκευτικών λειτουργιών μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Εάν δεν είστε θρησκευόμενοι, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες εστίασης για να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό.

8 Κρατάτε επαφές με την οικογένεια

Κρατήστε την οικογένειά σας κοντά, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονέων ή των παππούδων. Η συμβίωση μαζί τους φάνηκε επίσης να μειώνει τα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας στα παιδιά του νοικοκυριού. Οι Blue Zoners συνήθως συνεργάζονται για μια ζωή, η οποία μπορεί να προσθέσει έως και τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής.

9 Για πάντα φίλοι

Χρειάζεται ένα χωριό για να ζήσει πιο υγιή και περισσότερο. Οι γηραιότεροι πολίτες του κόσμου ήταν μέρος κοινωνικών κύκλων (κατ’ επιλογή ή από γέννηση) που υποστήριζαν υγιεινές συμπεριφορές και η έρευνα δείχνει ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Ένα παράδειγμα: Οι κάτοικοι της Οκινάουα δημιούργησαν moais, ομάδες πέντε φίλων που είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο για μια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .