Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια-Προειδοποιεί για καταστροφή ο ΟΗΕ

Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια-Προειδοποιεί για καταστροφή ο ΟΗΕ
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς την Κυριακή (20/11), προκαλώντας την καταδίκη από την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ, η οποία είπε ότι τέτοιες επιθέσεις ενέχουν κίνδυνο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής.

Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης.

«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Έγιναν εκρήξεις στο χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο. Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!», προειδοποίησε.

Επικαλούμενη πληροφορίες που παρέχονται από τη διαχείριση του εργοστασίου, η επιτόπια ομάδα του ΙΑΕΑ είπε ότι υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στην τοποθεσία, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι κρίσιμο για την πυρηνική ασφάλεια μέχρι στιγμής.

Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί του εργοστασίου στη νότια Ουκρανία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε λίγο μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο, έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος μόλις 500 χιλιόμετρα από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παρείχε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και έχει αναγκαστεί να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες πολλές φορές. Διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού VVER-1000 V-320 υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν Ουράνιο 235.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερθερμανθεί το πυρηνικό καύσιμο εάν διακοπεί η ισχύς που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης. Οι βομβαρδισμοί έχουν κόψει επανειλημμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

https://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/545323-Bombardisthke-o-pyrhnikos-stathmos-ths-Zaporizia-Proeidopoiei-gia-katastrofh-o-OHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .