Σάββατο, Νοεμβρίου 12

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση των  υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (ΥΤ) συσχετίστηκε με πάνω από το 10% των πρόωρων, αποτρέψιμων θανάτων από κάθε αιτία στη Βραζιλία το 2019, αν και οι Βραζιλιάνοι καταναλώνουν πολύ λιγότερα από αυτά τα προϊόντα από τις χώρες με υψηλή εισοδήματα.

«Προηγούμενες μελέτες μοντελοποίησης έχουν υπολογίσει την υγεία και την οικονομική επιβάρυνση κρίσιμων συστατικών, όπως το νάτριο, η ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά, και συγκεκριμένα τρόφιμα ή ποτά, όπως τα ζαχαρούχα ποτά», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. 

Ο Nilson και οι συνεργάτες του μοντελοποίησαν δεδομένα από εθνικά αντιπροσωπευτικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσουν τις βασικές προσλήψεις ΥΤ ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα. 

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα στρώματα φύλου, η κατανάλωση ΥΤ κυμάνθηκε από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφών στη Βραζιλία κατά την περίοδο που μελετήθηκε. Συνολικά 541.260 άτομα ηλικίας 30 έως 69 ετών πέθαναν πρόωρα το 2019, εκ των οποίων οι 261.061 ήταν από μη μεταδοτικές ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν. Το μοντέλο διαπίστωσε ότι 57.000 θανάτους εκείνο το έτος θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση ΥΤ, που αντιστοιχούσε στο 10,5% όλων των πρόωρων θανάτων και στο 21,8% όλων των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών.

Ο Nilson σημείωσε ότι τα ΥΤ έχουν αντικαταστήσει σταθερά την κατανάλωση παραδοσιακών ολόκληρων τροφίμων, όπως το ρύζι και τα φασόλια, με την πάροδο του χρόνου στη Βραζιλία. Η μείωση της κατανάλωσης των ΥΤ και η προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών ενδέχεται να απαιτούν πολλαπλές παρεμβάσεις και μέτρα δημόσιας υγείας, όπως φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές, αλλαγή περιβάλλοντος τροφίμων, ενίσχυση της εφαρμογής διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών με βάση τα τρόφιμα και τη βελτίωση της γνώσης, της στάσης και της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

«Η κατανάλωση ΥΤ συνδέεται με πολλά αποτελέσματα ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία προλήψεων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», είπε ο Nilson.

 

 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .