Κυριακή, Νοεμβρίου 20

Σφίγγει ο κλοιός για όσους κρύβουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λαμβάνοντας και τον αριθμό μητρώου.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός ξεκινάει ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών, με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και από τις τράπεζες (πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, με ειδικούς αλγορίθμους οι ελεγκτές ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Facebook και το Instagram, καθώς και στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πολλές κρατήσεις να έχουν γίνει χωρίς να έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση αλλά ούτε στην τράπεζα.

Ουσιαστικά, αυτό που αναζητούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι τους ιδιοκτήτες που έχουν ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ακίνητο που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ελέγξουν εάν έχουν γίνει κρατήσεις και φυσικά εάν το καταβληθέν τίμημα έχει δηλωθεί στην εφορία. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα καταβληθούν τόσο οι φόροι που αναλογούν όσο και τα σχετικά πρόστιμα.

Θα ελεγχθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου πραγματοποιούνται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Σε όλους αυτούς η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμα αφού προηγουμένως τους καλέσει να συμμορφωθούν.

Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχει λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.


Πηγή.tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .