Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

Οι τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο στις αρθρώσεις

Τώρα μπορείτε να ανακουφιστείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις στα χέρια, τα γόνατα και άλλα σημεία του σώματος με τις ακόλουθες ευεργετικές τροφές.

Οι τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο στις αρθρώσεις | vita.gr

Ο πόνος στις αρθρώσεις, που συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδα, πρόκειται για ένα από τα κοινά προβλήματα υγείας, που δυσχεραίνει την καθημερινότητα πολλών. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή περίπτωση, που σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για συνέπεια της γήρανσης. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις, ακολουθώντας μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα superfoods που μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, που χαρακτηρίζεται από την φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Ενώ μπορεί να προκληθεί από ένα σύνολο παραγόντων, το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες των γονάτων και των ισχίων, προκαλώντας συχνά τρίψιμο οστών και την εμφάνιση επώδυνων συμπτωμάτων, όπως πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία.

Οι διατροφικές συμβουλές των ειδικών για την οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν την ισορροπημένη διατροφή, «πλούσια» σε θαλασσινά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό διότι το σωματικό λίπος θεωρείται προφλεγμονώδες. Αν όμως, ακολουθήσετε τις παραπάνω διατροφικές συστάσεις συμβάλλετε στην μείωση του σωματικού λίπους, διατηρώντας παράλληλα τους μυς σας, που στηρίζουν τις αρθρώσεις σας, αφαιρώντας την πίεση από αυτές και μειώνουν συνολικά την φλεγμονή.

Μήλα, μπρόκολο και εσπεριδοειδή

«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και τους μύες», λένε οι ειδικοί. «Χαρίζουν επίσης φυτικές ίνες, που εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα».

Στόχος σας είναι τουλάχιστον δύο φλιτζάνια φρούτα και τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα.

Μούρα και ρόδια

Μεταξύ των φρούτων με τις υψηλότερες ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση είναι τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες και τα ρόδια.

Επίσης, ορισμένες πολυφαινόλες φρούτων, συμπεριλαμβανομένης της κερκετίνης και των φλαβονοειδών εσπεριδοειδών, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν ειδικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ένας άλλος κοινός τύπος αρθρίτιδας), σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Food & Function.

Λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση σολομού, σαρδέλας, σκουμπριού, τόνου σε κονσέρβα ή άλλων λιπαρών ψαριών, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αναλογία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προς ωμέγα-6 καταστέλλει τη φλεγμονή σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα ωμέγα-6 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προκαλούν φλεγμονές, τα οποία συνήθως προσλαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες από τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κουρκουμάς

Το κιτρινωπό-πορτοκαλί μπαχαρικό είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού είναι η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συμβάλλει στην μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μετά-ανάλυση ερευνών, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food, περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης την ημέρα είναι αρκετά για να συμβάλλουν στην μείωση της ενόχλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .