Πέμπτη, Νοεμβρίου 3

Κλοιός αμφισβήτησης, έστω και καθυστερημένα, από βουλευτές της ΝΔ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ

Κλοιός αμφισβήτησης, έστω και καθυστερημένα, από βουλευτές της ΝΔ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ

Του Mr Don’t Look Up

Κλοιός αμφισβήτησης εντός της ΝΔ, και κυρίως μέσα στις τάξεις των βουλευτών του κόμματος του οποίου ηγείται, έστω και (πολύ) καθυστερημένα, έχει αρχίσει να σχηματίζεται για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το νέο σκάνδαλο με την υπόθεση Πάτση, ρόλο επιταχυντή στις εξελίξεις φαίνεται ότι διαδραματίζουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων του ομίλου Μαρινάκη («Τα Νέα» και «Το Βήμα»)

το περασμένο Σαββατοκύριακο για τις υποκλοπές και τον κομβικό ρόλο του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Τα δημοσιεύματα από τον φιλικά προσκείμενο στο Μέγαρο Μαξίμου μεγάλο εκδοτικό όμιλο προκάλεσαν ραγδαία αύξηση της ανησυχίας σε αρκετούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκτός «μητσοτακικού μπλοκ» οι οποίοι -σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που εισπράττουν από την κοινωνία- διαβλέπουν ότι οι «λεκέδες» στο «κουστούμι» της κυβέρνησης του Κυριάκου ενδέχεται να τους αφήσουν για πολλά χρόνια, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, εκτός εξουσίας. Όπως, δηλαδή έγινε, μετά την περίοδο 1990 – ’93.

Πέρα από τους βουλευτές Κώστα Τζαβάρα και Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι αρκετές φορές έχουν πάρει αποστάσεις από τη «γραμμή» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «κλαμπ των δυσαρεστημένων» φέρονται ότι έχουν μπει αρκετοί ακόμη. Ειδικά μετά τα δημοσιεύματα – «βόμβες» των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, υπογραμμίζουν την ανάγκη να μπει ένα «φρένο» στη διαφαινόμενη πολιτική «κατρακύλα» και στην τακτική του «κάνω και λέω ό,τι γουστάρω» από άτομα του πρωθυπουργικού κύκλου και τον ίδιο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η περίπτωση Λιβανού

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, στην εκπομπή της δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη, στο Kontra Channel. Ο κ. Λιβανός, αν και πρώην συμμαθητής του κ. Μητσοτάκη στο Κολλέγιο Αθηνών και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη σημερινή κυβέρνηση (αποπέμφθηκε από τη θέση αυτή στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022) δεν κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για να υπερασπιστεί τις «ημέρες και τα έργα» του πρωθυπουργού και της στενής ομάδας του.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα σκάνδαλα Πάτση και των υποκλοπών ο κ. Λιβανός κράτησε αποστάσεις. Αφενός, τόνισε ότι πρόσωπα τύπου Πάτση δημιουργούν πρόβλημα στους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κινούνται εντός πλαισίου ηθικής και νομιμότητας. Αφετέρου, υπογράμμισε ότι η αντίδραση των αρμόδιων οργάνων του κόμματος και η εκδίωξη Πάτση από τις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ήρθε αρκετά καθυστερημένα (δεδομένου ότι δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του είχαν υπάρξει από το 2020, από τις εφημερίδες «δημοκρατία» και «Documento») και από την υπόθεση αυτή είναι δεδομένο ότι το κόμμα του εισπράττει σημαντικό πολιτικό κόστος.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι επιθυμία των βουλευτών της ΝΔ είναι να δοθούν απαντήσεις. Όταν, δε, ρωτήθηκε κατά πόσο καλύπτεται από τα όσα έλαβαν χώρα στην επιτροπή της Βουλής που κλήθηκε τάχα να διερευνήσει το σκάνδαλο, χωρίς να προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει σε σχέση με τα όσα έγιναν (μη κλήτευση σημαντικών μαρτύρων και άρνηση διάθεσης πληροφοριών πίσω από το «απόρρητο») είπε με νόημα «ο κόσμος βλέπει και κρίνει», αφήνοντας με τρόπο μια ακόμα αιχμή.

Να παίρνουν σειρά κι άλλοι…

Την τακτική Λιβανού (τήρηση διακριτικών αποστάσεων από το πρωθυπουργικό περιβάλλον) αναμένεται, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος. Ειδικά όσο περνά ο καιρός και «κοντεύουν» οι εθνικές κάλπες του 2023, δεδομένου και του κλίματος δυσαρέσκειας που εισπράττουν από μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων τους, αρκετοί θα προσπαθούν να αποστασιοποιούνται με «τακτ» από τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρώντας να μετατοπίσουν το βάρος των ευθυνών στον αρχηγό και στους συν αυτώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .