Παρασκευή, Νοεμβρίου 18

Καθημερινή λήψη Ασπιρίνης για πρόληψη: Κατανοήστε τα οφέλη και τους κινδύνους .

Παπαμιχαήλ Ανδρέας
Καρδιολόγος
Είναι μια ασπιρίνη την ημέρα το σωστό για σας; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Γνωρίστε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν από την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.
Καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν είναι για όλους. Θα πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά μόνο εάν ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει.
Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, εκτός εάν έχετε μια σοβαρή αλλεργία στην ασπιρίνη ή ιστορικό αιμορραγίας. Εάν έχετε ένα υψηλό κίνδυνο να πάθετε μια πρώτη καρδιακή προσβολή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασπιρίνη μετά από στάθμιση των κινδύνων και των οφελών. Δεν θα πρέπει να ξεκινήσει καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη με δική σας πρωτοβουλία. Αν παίρνετε περιστασιακά ασπιρίνη είναι ασφαλής συνήθεια για τους περισσότερους ενήλικες για πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα ή πυρετό, καθημερινή όμως χρήση της ασπιρίνης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής θανατηφόρου αιμορραγίας.
Πώς μπορεί η ασπιρίνη να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή;
Η ασπιρίνη παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος σας.
Όταν υπάρξει αιμορραγία από τραυματισμό , τα κύτταρα του αίματος σας, που ονομάζονται αιμοπετάλια, ενώνονται και δημιουργούν πλέγμα στην περιοχή της πληγής σας. Τα αιμοπετάλια βοηθούν να σχηματιστεί ένα πώμα το οποίο σφραγίζει το άνοιγμα στην πληγή για να σταματήσει η αιμορραγία. Αλλά αυτή η διαδικασία της πήξης μπορεί να συμβεί και εντός των αγγείων που παρέχουν στην καρδιά σας αίμα. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σας έχουν ήδη παρουσιάσει αθηροσκλήρωση - δηλαδή συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας - μια αθηρωματική πλάκα γεμάτη με λιπαρά μπορεί να σπάσει. Στη συνέχεια, ένας θρόμβος αίματος θα σχηματιστεί γρήγορα και θα μπλοκάρει την αρτηρία. Αυτό εμποδίζει την ροή του αίματος προς την καρδιά και προκαλεί καρδιακή προσβολή. Θεραπεία με ασπιρίνη μειώνει τη δράση συσσώρευσης των αιμοπεταλίων - ενδεχομένως αποτρέποντας μια σίγουρη καρδιακή προσβολή.
Θα πρέπει λοιπόν να παίρνετε μία ασπιρίνη καθημερινά;
Δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη με δική σας πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να γλυτώσετε μια καρδιακή προσβολή.
Ο Γιατρός σας και μόνον , μπορεί να προτείνει την καθημερινή χρήση της ασπιρίνης εάν:
  • 1) Έχετε ήδη υποστεί μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 2) Αν δεν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχετε ένα τοποθετημένο Στεντ σε μια στεφανιαία αρτηρία, εάν έχετε στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης το λεγόμενο BY-PASS , ή ένα έχετε πόνο στο στήθος που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο (στηθάγχη)
  • 3) Αν ποτέ δεν είχατε μια καρδιακή προσβολή, αλλά είστε σε υψηλό κίνδυνο να πάθετε μία , το όφελος της θεραπείας με ασπιρίνη είναι ασαφές.
    Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να απαντήσουν στο ερώτημα της χρήσης ασπιρίνης για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών.
    Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν είστε σε τόσο υψηλό κίνδυνο.
Θα πρέπει να αποφεύγουν την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη, όσοι έχουν μια άλλη ευαισθησία στην υγεία;
Πριν την έναρξη της θεραπείας με ασπιρίνη καθημερινά ,πάντα κάτω από τις συμβουλές του γιατρού σας, θα πρέπει να του γνωστοποιήσετε εάν έχετε ένα πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές.
Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν:
  • 1) Μία αιμορραγία ή διαταραχή της πήξης (αιμορραγία εύκολα)
  • 2) Αλλεργία στην Ασπιρίνη, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το άσθμα που προκαλείται από την ασπιρίνη )
  • 3) Αιμορραγία έλκους του στομάχου
Ποια είναι η καλύτερη δόση της ασπιρίνης που πρέπει να λάβετε ;
Ο Γιατρός σας θα συστήσει ποια δόση είναι κατάλληλη για εσάς.
Πολύ χαμηλές δόσεις ασπιρίνης - 75 χιλιοστόγραμμα (mg), η οποία είναι μικρότερη από ό, τι μια τυπική παιδική ασπιρίνη - μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Ο Γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συνήθως μια καθημερινή δόση οπουδήποτε από 81 mg - το ποσό σε μια παιδική ασπιρίνη - έως 325 mg (ένα δισκίο με συνηθισμένη δόση).
Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή έχετε καρδιακό τοποθετημένο Στεντ , είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν την ασπιρίνη και τα άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα ακριβώς όπως συνιστάται ιατρικώς.
Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα;
Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η διακοπή της θεραπείας ασπιρίνης μπορεί να έχει μια παρενέργεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ένα Στεντ είναι τοποθετημένο σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς σας, σταματώντας την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή. Εάν έχετε ήδη λάβει θεραπεία με ασπιρίνη καθημερινά και θέλουν να σταματήσουν, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Η ξαφνική διακοπή της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη θα μπορούσε να έχει μια παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος.
Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη αν παίρνετε τακτικά ιβουπροφαίνη ή κάποιο άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για κάποια άλλη πάθηση;
Τόσο η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen , Advil, άλλοι) και ναπροξένη (Νaproxen), μπορούν να μειώσουν τη δράση πήξης των αιμοπεταλίων του αίματος. Η τακτική χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σας, όπως και άλλα φάρμακα που μπορεί να λάβετε για τους πόνους (Depon, κ.ά.).
Εάν χρειάζεστε μόνο μία εφάπαξ δόση ιβουπροφαίνης, πάρτε οκτώ ώρες πριν ή 30 λεπτά μετά την ασπιρίνη. Αν χρειαστεί να πάρετε ιβουπροφαίνη ή άλλα ΜΣΑΦ πιο συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις φάρμακα που δεν θα παρεμβαίνει με την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη;
Παρενέργειες και επιπλοκές της λήψης ασπιρίνης περιλαμβάνουν:
  • 1) Εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από ένα αγγείο σε ρήξη.
    Ενώ καθημερινά ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός θρόμβου που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αιμορραγίας (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
  • 2) Γαστρεντερική αιμορραγία. Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκος στομάχου. Και, αν έχετε ένα έλκος αιμορραγία ή αιμορραγία οπουδήποτε αλλού στο γαστρεντερικό σωλήνα σας, η λήψη ασπιρίνης θα το αναγκάσει να αιμορραγούν περισσότερο, ίσως σε μια απειλητική για τη ζωή βαθμό.
  • 3) Αλλεργική αντίδραση. Αν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη, λαμβάνοντας οποιοδήποτε ποσό της ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
  • 4) Κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής. Πάρα πολύ ασπιρίνη (υπερδοσολογία) μπορεί να προκαλέσει εμβοές και ενδεχόμενη απώλεια ακοής σε μερικούς ανθρώπους.
    Αν παίρνετε ασπιρίνη και χρειάζονται μια χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρικές εργασίες, φροντίστε να ενημερώσετε το χειρουργό σας ή οδοντίατρο ότι παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη και πόσο. Διαφορετικά ενδέχεται να υποστείτε υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
  • 5) Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί, επίσης, ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν λόγω των πρόσθετων επιδράσεων που αραιώνει το αίμα τους.
    Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, να το κάνουν με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότεροι.
Εάν λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, είναι ακόμα ασφαλές να πάρετε μια ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής;
Αν νομίζετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, το πιο σημαντικό πράγμα για σας να κάνετε είναι να καλέσετε το 911 ή έκτακτης ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών. Μην καθυστερείτε την έκκληση για βοήθεια. Η ασπιρίνη μόνη της δεν θα σώσει τη ζωή σας, αν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Ο χειριστής μπορεί να σας συμβουλεύσει να μασήσει μια ασπιρίνη, αλλά θα ζητήσει πρώτα ερωτήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη ή έχετε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας που θα κάνει λήψη μιας ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι εντάξει για να μασήσει μια ασπιρίνη εάν ο γιατρός σας σας έχει πει στο παρελθόν για να το πράξουν, αν νομίζετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή - αλλά καλέστε το 911 ή ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πρώτα.
Σε περίπτωση που έχετε λάβει ένα επικαλυμμένο ασπιρίνη;
Οξυανθεκτική ασπιρίνη ,Salospir, έχει σχεδιαστεί για να περάσει από το στομάχι σας και να μην διαλυθεί μέχρι να φτάσει στο λεπτό έντερο. Είναι ήπια για το στομάχι και μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ιδιαίτερα σε εκείνους με ιστορικό γαστρίτιδας ή έλκους. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη μιάς εντεροδιαλυτής ασπιρίνης μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης γαστρεντερικής αιμορραγίας.
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .