Δευτέρα, Νοεμβρίου 7

Escherichia coli, ένα μικρόβιο που θέλει προσοχή!

Το καλοκαίρι είναι από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου! Οι έξοδοι για φαγητό, καθώς και οι βουτιές στη θάλασσα και τις πισίνες πολλαπλασιάζονται, όμως μαζί τους πολλαπλασιάζονται και τα μικρόβια στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι. Προβλήματα όπως η ουρολοίμωξη, η διάρροια και οι μικροδηλητηριάσεις είναι πολύ πιο συχνά τώρα, από κάθε άλλη εποχή του χρόνου! Τις περισσότερες φορές, την ευθύνη για την εμφάνισή τους έχει το μικρόβιο Escherichia coli!

Πίνακας Περιεχομένων

Escherichia coli τι είναι

H Escherichia coli, γνωστή και ως κολοβακτηρίδιο είναι ένα βακτήριο που φυσιολογικά υπάρχει στο έντερό μας. Τα περισσότερα είδη E.coli δεν είναι βλαβερά, όμως κάποια μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, πυρετό ή εμετό (1)!

Πολλοί από εμάς συνδέουν την Escherichia coli με τροφικές δηλητηριάσεις, όμως ανάλογα με το βακτηριακό στέλεχος μπορεί να προκληθούν πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού, όπως η γνωστή σε όλους μας ουρολοίμωξη. Μάλιστα ένα 75-95% των λοιμώξεων της ουροποιητικής οδού οφείλεται στην Escherichia coli! Παθήσεις όπως η ουρολοίμωξη, η προστατίτιδα και η πυελονεφρίτιδα είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε αυτό!

Κάποια στελέχη E.coli παράγουν την τοξίνη Shiga (STEC), η οποία δημιουργεί φθορές στο έντερο. Ειδικά το στέλεχος Ο157:Η7 μπορεί να προκαλέσει έντονες κράμπες, εμετό ακόμα και διάρροια με αιμορραγία.

Escherichia coli: Αίτια

Μολυσμένο νερό

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η ανάπτυξη αυτού του μικροβίου από νερό που δεν είναι καθαρό, είτε αυτό είναι πόσιμο είτε βρίσκεται σε κάποια πισίνα ή λίμνη που επισκεπτόμαστε. Γι’ αυτό προσέξτε την ώρα που κολυμπάτε, καθώς η αθώα ποσότητα νερού που μπορεί να καταπιούμε κατά λάθος, μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα τελικά!

Αν και το νερό της βρύσης περνά από πολλούς ελέγχους, ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα που να οδηγήσει στη γνωστή γαστρεντερίτιδα. Ειδικά, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, είναι δύσκολο να ελέγξουμε το νερό που μας σερβίρουν, τα παγάκια στο ποτό μας και το πώς πλένονται τα λαχανικά στις σαλάτες μας!

Μολυσμένη τροφή

Πολλές φορές μπορεί να κολλήσουμε το βακτήριο Escherichia coli από τροφές που δεν είναι καλά μαγειρεμένες όπως άψητο κρέας, μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί.

Προσωπική υγιεινή

Δεν είναι λίγες οι φορές που κολλάμε το βακτήριο επειδή δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην υγιεινή μας. Δεδομένου ότι το E.coli υπάρχει φυσικά στο έντερό μας και αποβάλλεται με τα κόπρανα, αν η υγιεινή μας δεν είναι σωστή μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στα γειτονικά όργανα.

Το καλό πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα είναι απολύτως απαραίτητο, διαφορετικά ακόμα και μια χειραψία μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν αμέσως μετά επιχειρήσουμε να φάμε κάτι! Το ίδιο ισχύει αν ασχολούμαστε με αλλαγές πάνας μικρών παιδιών.

Πτώση Ανοσοποιητικού

Πολλοί αναρωτιούνται πώς ενώ αυτό το βακτήριο υπάρχει φυσιολογικά μέσα μας, μπορεί να γίνει τόσο επικίνδυνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μπορεί να κάνει αυτό το βακτήριο παθογόνο, με αποτέλεσμα αν δεν προσέξουμε να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η πυελονεφρίτιδα (μόλυνση των νεφρών).

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε υποψιασμένοι, αν εντοπίσουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα.

Escherichia coli: Συμπτώματα

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων ποικίλει, καθώς μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο πρώτο 24ωρο ή να γίνουν αισθητά μετά από μια εβδομάδα. Μπορεί λοιπόν να εμφανιστεί:

  • Κοιλιακός πόνος ή έντονες κράμπες που συχνά ξεσπούν ξαφνικά
  • Διάρροια, ήπια ή έντονη που μπορεί να συνυπάρχει με αιμορραγία
  • Ναυτία ή εμετός
  • Πυρετός
  • Αφυδάτωση και κόπωση
  • Συχνοουρία και καύσος κατά την ούρηση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εκδηλώνουν συμπτώματα, ωστόσο να μεταφέρουν το μικρόβιο στους άλλους. Έτσι, αν παρατηρηθούν τα όποια συμπτώματα ο γιατρός συνιστά τις κατάλληλες εξετάσεις συνήθως για να εντοπιστεί Escherichia coli στα ούρα.  

Escherichia coli αντιμετώπιση

Ανάλογα με τον τύπο της Escherichia coli, η αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα η αντιβίωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνίσταται, ενώ σε άλλες να αποδειχθεί επικίνδυνη και να χειροτερέψει τα συμπτώματα (2). Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο γιατρός σας να καθορίσει την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε και να πίνετε πολλά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε από διάρροια ή εμετό, αλλά και για να μην συσσωρεύονται βακτήρια στην ουροποιητική οδό.

Στην ουρολοίμωξη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει η μαννόζη, ένας φυσικός δισακχαρίτης που περνάει από τα νεφρά και την ουροποιητική οδό, παρασέρνει το βακτήριο Escherichia coli και το αποβάλλει από την κύστη μέσω των ούρων.

Escherichia coli: Πρόλαβέ την!

Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από Escherichia coli, είναι καλό να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες:

  • Μαγειρέψτε καλά τα διάφορα ωμά κρέατα και πουλερικά και αποφύγετε την επαφή αυτών ή σκευών που τα ακουμπούν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι και τα λαχανικά σας πλένονται σχολαστικά.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν φάτε, αν έχετε ακουμπήσει κάποιο ζώο, μετά την επίσκεψή σας στην τουαλέτα ή αν αλλάζετε πάνες μωρών. Σιγουρευτείτε ότι και τα παιδιά σας ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.
  • Αν παθαίνετε συχνά ουρολοίμωξη, προσέξτε ιδιαίτερα την προσωπική υγιεινή σας και μην καθυστερείτε την ούρηση όταν έχετε αυτή την επιθυμία. Στην πρόληψη της ουρολοίμωξης θα σας βοηθήσει πολύ η λήψη Cranberry αλλά και τα προβιοτικά!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για ουρολοίμωξη.

 

Πηγές

 https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/escherichia-coli-ena-mikrovio-poy-thelei-prosochi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .