Τετάρτη, Δεκεμβρίου 7

Θα «γλείφετε τα δάκτυλά σας»: Η συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και μέλι – Κάθε κομμάτι έχει 123 θερμίδες!

Κουραμπιέδες-και-μελομακάρονα

Αυτό το διάστημα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους, αφού χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που αρχίζουν να ετοιμάζουν τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Φυσικά, η κατανάλωση των αγαπημένων μας γιορτινών εδεσμάτων σε αφθονία, συχνά έχει ως αποτέλεσμα να βάζουμε μερικά «χριστουγεννιάτικα» κιλά, γεγονός που όμως μπορούμε να αποφύγουμε σε κάποιο βαθμό εάν κάνουμε κάποιες μικρές τροποποιήσεις

στις παραδοσιακές μας συνταγές.

Μια καλή αρχή θα ήταν και το δημοφιλέστερο γλυκό των ελληνικών Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και μελιού.

Και μολονότι το μέλι σε μικρές ποσότητες μπορεί να μας προσφέρει μια σειρά από αντιοξειδωτικά, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Εύκολα, όμως, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι αγαύης, το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και τη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας, η οποία θα προσθέσει λίγη παραπάνω διατροφική αξία στα μελομακάρονά σας, καθώς περιέχει μερικά επιπλέον αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία.
Παρακάτω, θα δείτε την εύκολη συνταγή της Έμιλυ Βάγια για λαχταριστά μελομακάρονα, χωρίς ζάχαρη και μέλι, μόνο με 123 θερμίδες ανά κομμάτι!

Σημειώνουμε, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη συνταγή είναι κατάλληλη και για βίγκαν, αφού δεν περιέχει καθόλου ζωικά προϊόντα.

Υλικά για τα μελομακάρονα
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
50 mL φυσικό χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
125 mL ελαιόλαδο
1,5 κ. σ σιρόπι αγαύης
¼ κ γλ. γαρίφαλο
1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
¼ κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
Καρύδια κατά βούληση τριμμένα για το σερβίρισμα
Υλικά για το σιρόπι

350 mL νερό
350 mL σιρόπι αγαύης
100 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 στικ κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά μαζί, δηλαδή το αλεύρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη σόδα και το baking powder.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά. Έπειτα, ρίξτε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατέψτε καλά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Φτιάξτε μικρά μελομακαρονάκια-μπουκίτσες ή πιο μεγάλα ανάλογα με τα γούστα σας.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15-20 λεπτά. Προς το τέλος καλό είναι να είστε από πάνω μην τυχόν και σας καούν τα μελομακάρονα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο λίγο χρόνο θέλουν για να ψηθούν.

Για να φτιάξετε το σιρόπι απλά ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι αγαύης, τη ζάχαρη καρύδας και το νερό. Ρίξτε μέσα και ένα στικ κανέλας αν θέλετε. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά.

Εάν θέλετε τα μελομακάρονα να βγουν πιο μαλακά, θα πρέπει να τα περιχύσετε με καυτό σιρόπι όταν είναι ακόμα ελαφρώς ζεστά και να περιμένετε 30 λεπτά, προτού τα γυρίσετε ανάποδα και τα αφήσετε να «ρουφήξουν» το σιρόπι για 3-4 ώρες. Έπειτα, μπορείτε να τα ξαναγυρίσετε, να πασπαλίσετε με το τριμμένο καρύδι και να σερβίρετε.

Εάν προτιμάτε τα μελομακάρονα τραγανά, τότε περιχύστε τα όσο ακόμα είναι ελαφρώς ζεστά με το καυτό σιρόπι και αφήστε τα να «κάτσουν» για μόλις 10 λεπτά. Έπειτα, θα τα γυρίσετε από την άλλη και θα τα αφήσετε να «ρουφήξουν» το σιρόπι για άλλα 10-20 λεπτά, προτού τα ξαναγυρίσετε και πασπαλίσετε με το καρύδι.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Μερίδες: 15

Θερμίδες ανά μερίδα: 123

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .