Βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και είναι ώρα να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε το μενού για το γιορτινό μας τραπέζι, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους καλεσμένους μας. Αν και παραδοσιακά τα Χριστούγεννα τα γιόρταζαν στην Ελλάδα με κοτόσουπα, ως πρώτο πιάτο και κάποιο χοιρινό ή αρνί στον φούρνο, ή στην κατσαρόλα, σιγά-σιγά η ξενόφερτη συνήθεια της γαλοπούλας ήρθε και στη χώρα μας κι έτσι πολλοί είναι εκείνοι που την έχουν κάνει παράδοση στα τραπεζώματα τους.


Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αγαπούν το ομολογουμένως πιο στεγνό κρέας ή τη γεύση της γαλοπούλας κι έτσι προτιμούν άλλα πουλερικά για το γιορτινό τραπέζι τους, που είναι και πιο εύκολα στην παρασκευή τους, όπως την πάπια, ή τη χήνα. Πράγματι, το τρυφερό της πάπιας δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των υπόλοιπων πουλερικών, αφού η γεύση του παραπέμπει περισσότερο σε μοσχαρίσιο κρέας, γι’ αυτό και είναι για τους πιο εκλεκτικούς.

Η γέμιση και τα συνοδευτικά της

Όσο για τη γέμιση της γαλοπούλας, κατ’ αρχήν μπορεί να μη μαγειρευτεί στο εσωτερικό της, αλλά χωριστά και να σερβιριστεί στο πλάι της. Όσο για υλικά που μπορεί να περιλαμβάνει, αυτά είναι αναρίθμητα: από κλασικά όπως ρύζι, συκωτάκια, κάστανα, κουκουνάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα, μέχρι πιο εναλλακτικά όπως μανιτάρια, μπέικον, ζαμπόν, αλλά και cranberries. Κι αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο της ολόκληρης γαλοπούλας -γιατί, κακά τα ψέμματα, είναι μια αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία- μπορείτε να φτιάξετε ένα ρολό γαλοπούλας, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από τον χασάπη που εμπιστεύεστε. Και για αυτή την περίπτωση σας έχουμε συνταγή για σάλτσα πουλερικών, με την οποία μπορείτε να περιχύσετε και να συνοδεύσετε ό,τι κι αν επιλέξετε να ψήσετε αυτές τις γιορτές. Ακόμη, σας έχουμε μια πρωτότυπη γέμιση με κρασί Μοσχάτο, καθώς και συνταγή για πουρέ κάστανου, που θα απογειώσει όποιο πουλερικό κι αν επιλέξετε. Εμπνευστείτε από τις συνταγές που ακολουθούν, μαγειρέψτε με αγάπη και το αποτέλεσμα και η προσπάθειά σας σίγουρα θα εκτιμηθεί. Καλές γιορτές.


Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια
Η γαλοπούλα είναι ένα φαγητό, που το ψήσιμό του απαιτεί χρόνο και στο τραπέζι μας έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα. Όταν τη φτιάξετε με μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, ρύζι, σταφίδες και ζαμπόν γαλοπούλας και την περιχύσετε με τη σάλτσα που σας προτείνουμε, η αναμονή σίγουρα θα σας δικαιώσει.


Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι
Θέλει τον χρόνο της και στην προετοιμασία και στο ψήσιμο, όμως η νοστιμιά της θα συζητηθεί πολύ στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.


Ρολά από στήθος γαλοπούλας γεμιστά με χοιρινό κιμά και σάλτσα σύκου
Πολύ νόστιμα ρολά γαλοπούλας με πλούσια γέμιση, που ταιριάζουν πολύ στο Κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι.


Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα
Μια παλιά οικογενειακή συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα από τη θεία Σίτσα Κοφινά, που αξίζει να δοκιμάσετε και να σερβίρετε στους καλεσμένους σας τις γιορτές.

Γαλοπούλα με κυδώνια και γέμιση από καρύδια, σταφίδες, πράσα και μπέικον
Η απόλυτη συνταγή για τη γεμιστή γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
Γαλοπούλα μαριναρισμένη σε άλμη με σάλτσα από κονιάκ και θυμάρι
Ετοιμάστε την πιο ιδιαίτερα νόστιμη γαλοπούλα μαριναρισμένη σε άλμη με σάλτσα από κονιάκ και θυμάρι και καταπλήξτε τους προσκεκλημένους σας.


Γαλοπούλα με πουρέ πράσου, κυδώνια και δαμάσκηνα
Η γαλοπούλα συνδυάζεται αρμονικά με ένα φίνο πουρέ πράσου, κυδώνια και δαμάσκηνα δημιουργώντας ένα νόστιμο και ευφάνταστο πιάτο.

Στήθος γαλοπούλας σε ρολό
Για το γιορτινό τραπέζι ετοιμάζουμε ένα ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κιμά από λουκάνικα, μπέικον, παρμεζάνα και φρέσκα αρωματικά χορταρικά. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τις μέρες των Γιορτών.


Ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα
Βήμα-βήμα, πώς να τεμαχίσουμε σωστά και να μαγειρέψουμε νόστιμα το δημοφιλέστερο πουλερικό των Χριστουγέννων! Φτιάχνουμε την πιο νόστιμη ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα που θα γεμίσει το σπίτι μας με τα πιο όμορφα αρώματα.

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια, πράσινα μήλα, σταφίδες και μπέικον
Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων με πλούσια, πλουμιστή γέμιση, που της δίνει το χαρακτήρα που αρμόζει στο τραπέζι της γιορτής.


Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα σταφίδες κουκουνάρια και cranberries
Με πλουμιστή γέμιση, μαρινάρισμα 2 ημερών στο ψυγείο και μαστοριά στο ψήσιμο, αυτή η γαλοπούλα υπόσχεται να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.


Πάπια με ρόδι
Ένα πιάτο κομμένο και ραμμένο για το γιορτινό τραπέζι.


Πάπια με πορτοκάλι
Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές διεθνώς. Μπορεί στην Ελλάδα να μην μαγειρεύουμε συχνά πάπια, ωστόσο, αυτή η συνταγή θα σας κερδίσει με την νοστιμιά της, με το πορτοκάλι να εξισορροπεί τέλεια τη λιπαρή γεύση της πάπιας.


Γιορτινή πάπια με πετιμέζι ροδιού, πορτοκάλι και βύσσινο
Ένα πιάτο με πάπια, που πάντα εντυπωσιάζει στο γιορτινό τραπέζι.


Χήνα γεμιστή με σιτάρι, καπνιστό μπέικον και κράνμπερι σε κονιάκ
Ένα ξεχωριστό πιάτο για το τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς! Χήνα γεμιστή με στάρι και μπέικον. Το κράνμπερι δίνει μια γλυκιά γεύση που της πάει πολύ. Απολαυστικό πιάτο!

Χήνα με μανταρίνια
Αναβαθμίστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σερβίροντας χήνα! Η προετοιμασία της είναι πολύ πιο εύκολη από τη γεμιστή γαλοπούλα και η γεύση της θα σας κερδίσει.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σαλάτα
Ετοιμάζουμε γιορτινή γαλοπούλα, που συνοδεύουμε με μια πληθωρική σαλάτα, για το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Η γέμιση και τα συνοδευτικά


Η τέλεια σάλτσα πουλερικών
Η πλούσια σάλτσα των πουλερικών, που συνοδεύει ψητές γαλοπούλες. Μπορείτε να την ετοιμάσετε παράλληλα με το ψητό σας ή από την προηγούμενη και να τη σερβίρετε ζεστή.

Πουρές κάστανου με σάλτσα σύκων και μαυροδάφνης
Ένας πηχτός, γλυκούτσικος, κρασάτος πουρές για να συνοδεύσετε ψητό χοιρινό ή γαλοπούλα.


Γέμιση για γαλοπούλα με κρασί Μοσχάτο, κάστανα και κουκουνάρια
Η γέμιση της γαλοπούλας, δεν είναι ανάγκη να… γεμίσει τη γαλοπούλα. Για την ακρίβεια, αν θέλετε να γλιτώσετε και από το ράψιμο του πουλερικού, μπορείτε να την ψήσετε χωριστά και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου νόστιμο.