Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21

Ο χειμώνας ξεκινά με την έλευση του χειμερινού ηλιοστασίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Μαρτίου για φέτος

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022 – Πότε μεγαλώνει η μέρα


Σύντομα έρχεται το χειμερινό ηλιοστάσιο για το 2022, το οποίο θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη του «αστρονομικού» χειμώνα, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Με βάση την επιστήμη της αστρονομίας, ο χειμώνας ξεκινά με την έλευση του χειμερινού ηλιοστασίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Μαρτίου για φέτος. Σημειώνουμε ότι ο μετεωρολογικός χειμώνας έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου

και λήγει με το τέλος του Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή που εδώ θα λαμβάνει χώρα το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις περιοχές που υπάγονται στον νότιο ημισφαίριο θα πραγματοποιηθεί το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε και θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Πότε πέφτει
Κάθε χρόνο, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο πραγματοποιείται μεταξύ 21 και 22 Δεκεμβρίου, ενώ, το θερινό μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου.

Για το 2022, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 11:48 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την αστρονομική ιστοσελίδα «Astronomy», ο λόγος που τα ηλιοστάσια δεν πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την ίδια ακριβώς ημέρα, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ακολουθεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Αν και με βάση το συγκεκριμένο ημερολόγιο, ένα έτος διαρκεί μόλις 365 ημέρες, στην πραγματικότητα η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο έχει διάρκεια 365,256 ημέρες.

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο
Όπως εξηγεί η εγκυκλοπαίδεια «Britannica», κατά την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, ο πλανήτης μας έχει κλίση που τον τοποθετεί όσο πιο μακριά είναι εφικτό, σε σχέση με τη θέση του Ηλίου.

Αυτό σημαίνει ότι κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, παρατηρείται η μικρότερη σε διάρκεια ημέρα και η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα ολόκληρης της χρονιάς. Ειδικότερα, για το 2022, η ημέρα θα κρατήσει περίπου 9,5 ώρες, και η νύχτα θα έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από 14,5 ώρες.

Παράλληλα, ήδη από την επομένη, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει σιγά – σιγά να μεγαλώνει μέχρι και την έλευση του θερινού ηλιοστασίου, οπότε και βλέπουμε και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύουν τις δύο ισημερίες (φθινοπωρινή, εαρινή) με τα δύο ηλιοστάσια (χειμερινό, θερινό), ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

 pronews.gr

Οι ισημερίες λαμβάνουν χώρα γύρω στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή) κάθε χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των ισημερινών, η ημέρα έχει σχεδόν την ίδια διάρκεια με τη νύχτα, γύρω στις 12 ώρες έκαστη δηλαδή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .