Το ότι πρέπει να φροντίζουμε να τρέφουμε τον οργανισμό μας με υγιεινές τροφές είναι κάτι που γνωρίζουμε ήδη. Αυτό που ίσως αγνοούμε πολλοί είναι το ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου μας, δύο όργανα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας συνολικά.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο και συγγραφέα των New York Times, William Davis, τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά, τυχαίνει να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και για την υγεία του εντέρου.

Μύθοι για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε!

Τα τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου

Κρέας

Αυτό κι αν είναι κάτι σπάνιο. Το να ακούς έναν γιατρό να ενθαρρύνει την περισσότερη κατανάλωση κρέατος. Εξάλλου, συνήθως μια διατροφή με βάση τα λαχανικά είναι εκείνη που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να υποστηρίξει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Μάλιστα, μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια πιο φυτική διατροφή είχαν βελτιώσει την καρδιαγγειακή τους υγεία κατά 16%.

τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς
Pexels

Αλλά ο Davis θεωρεί ότι το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με χόρτα, ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφικής πυραμίδας του. Το συκώτι, η γλώσσα κι άλλα μέρη του κρέατος είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, δυσεύρετη χολίνη και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, και Κ).

«Συνήθως αγοράζουμε στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δεν εκμεταλλευόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα κόκαλα, το μυελό των οστών και το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα», λέει ο Davis, και υποστηρίζει ότι με το κρέας που επιλέγουμε να αγοράζουμα συχνά αφαιρούμε τα οφέλη του για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς. Έτσι, λοιπόν, προτείνει την κατανάλωση ποιοτικού κρέατος για να επωφεληθούμε απ’ τα καλά που έχει να μας προσφέρει.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης. Για να μην αναφέρουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας επωφελείται απ΄τις φυτικές ίνες—συγκεκριμένα, αυτές οι πρεβιοτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη ενός καλού βακτηρίου του εντέρου που ονομάζεται Akkermansia muciniphila.

Freepik

Βότανα και έλαια

Το αιθέριο έλαιο μέντας, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου και το πικρό έλαιο πορτοκαλιού (με την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιμονένιο) έχει μελετηθεί για την αποτελεσματικότητά του στην υγεία του στομάχου.

Έτσι, λοιπόν, οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να διαβάσουμε σχετικά με την κατανάλωση αιθέριων ελαίων και να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Θέλει, όμως, πολλή προσοχή γιατί δεν πρέπει να καταναλώνονται αυτούσια, ενώ ορισμένα είναι ιδιαίτερα βλαβερά και θα πρέπει να τα αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση.

ιήipop.gr