Τρίτη, Δεκεμβρίου 6

Πού ωφελεί το παντζάρι – 6 Δράσεις και οφέλη του

Ιωάννα Φωτοπούλου
πού ωφελεί το παντζάρι

Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιείτο φαρμακευτικά για τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Σήμερα, τι μπορεί να μας προσφέρει; Μόλις μάθετε πού ωφελεί το παντζάρι, θα πειστείτε για τη σημαντικότητα προσθήκης του στην εβδομαδιαία διατροφή σας!

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες – συμβουλές

Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε σε 6 βασικά οφέλη, δράσεις και ιδιότητες που προσφέρει η κατανάλωσή του με μία τακτική συχνότητα. Η «τακτική συχνότητα» είναι σχετική και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα αναφέραμε την 1 φορά την εβδομάδα, ως το σαλατικό ή μέρος της μερίδας λαχανικών που αρμόζει σε ένα μεσημεριανό ή σε ένα βραδινό γεύμα.

Συνήθως προτείνεται η κατανάλωσή του έπειτα από ολιγόλεπτο βράσιμο, αλλά τρώγεται και ωμό. Εκτός από τον βολβό, τρώγονται και τα φύλλα του που μοιάζουν κάπως με τα φύλλα από το σπανάκι. Με την προσθήκη λίγου ξιδιού και 1 κουταλιάς ελαιόλαδου γίνεται πιο ευχάριστη η κατανάλωσή του.

Τέλος, μπορείτε να εντάσσετε το παντζάρι σε σπιτικά ή αγοραστά αλλά χειροποίητα smoothies ή χυμούς. Αυτά αποτελούν από μόνα τους ένα γεύμα της ημέρας.

Μην ανησυχήσετε εάν δείτε τα ούρα σας χρωματισμένα έπειτα από την κατανάλωση παντζαριών. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Διαβάστε επίσης:

Πού ωφελεί το παντζάρι – Οι δράσεις, οι ιδιότητες και τα οφέλη του που χρειάζεται να λάβετε σοβαρά υπόψη

Πρώτον: Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ο πρώτος από τους λόγους που μπορούν να σας πείσουν να τρώτε παντζάρια είναι ότι ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Αυτή τους η δράση πιθανότατα να οφείλεται στο μονοξείδιο του αζώτου που βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει, αποτέλεσμα του οποίου είναι η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και η επακόλουθη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Δεύτερον: Δύναται να βελτιώσει την επίδοση των αθλητών

Από έρευνες σε αθλητές (για παράδειγμα μία έρευνα σε ποδηλάτες που είχαν προηγουμένως καταναλώσει χυμό παντζαριού) έχει προκύψει το παρόν εύρημα. Κι εδώ, το μονοξείδιο του αζώτου είναι εκείνο που έχει φανεί υπεύθυνο (με την καλή έννοια) για την αύξηση της ενέργειας του ατόμου, μέσω της άσκησης. Αλλά, κι αν δεν είστε επαγγελματίες αθλητές κι ασκείστε ερασιτεχνικά, ή ακόμα κι αν γυμνάζεστε ελάχιστα, γιατί να μην επωφελείστε από… τον super αυτό χυμό;

Τρίτον: Έχει θρεπτικές ιδιότητες και οφέλη

Από τους σημαντικότερους λόγους που πρέπει να μας πείσουν όλους να το συμπεριλαμβάνουμε στο διατροφολόγιό μας, είναι ότι είναι πολύ θρεπτικό. Εμπεριέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2), φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο, φώσφορο, θείο, σίδηρο και ιώδιο. Καθώς επίσης και σπάνια ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως είναι το κάσιο και το ρουμπίνιο.

Τέταρτον: Είναι αντιοξειδωτικό

Οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα επέρχονται ως απόρροια των περιβαλλοντικών ρύπων, του καπνίσματος κ.ά. Τα παντζάρια εμπεριέχουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών στοιχείων (όπως είναι οι κατεχίνες και το καφεϊκό οξύ) που περιορίζουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, και ό,τι η τελευταία συνεπάγεται (βλέπε οξειδωτικό στρες, πρόωρη γήρανση και άλλα).

Πέμπτο: Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Έπειτα από ικανοποιητικό αριθμό ερευνών και πειραμάτων, έχει αρχίσει να φαίνεται ότι τα παντζάρια ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Εμπεριέχουν νιτρικά ιόντα που μπορούν να μειώσουν τη γνωστική αποδυνάμωση και να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και έχει προταθεί περαιτέρω διερεύνηση της θετικής επίδρασης μιας διατροφής πλούσιας σε νιτρικά ιόντα για την πρόληψη έναντι στην άνοια.

Έκτο: Δρα προστατευτικά ως προς το συκώτι

Πού ωφελεί το παντζάρι; Η έκτη και τελευταία απάντηση στο ερώτημα αυτό σχετίζεται με το ήπαρ και με την προστασία του. Πιο ειδικά, συμβάλλει στην αποφόρτιση του συκωτιού από τις τοξίνες τις οποίες το τελευταίο φιλτράρει, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει διάφορα προβλήματα. Ένας λόγος υπερφόρτωσης του ήπατος από τοξίνες είναι η βαριά φαρμακευτική αγωγή. Ε, λοιπόν, με την κατανάλωση παντζαριών σε μία καλή συχνότητα, μπορείτε να επωφεληθείτε κι από αυτή του τη δράση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα σχετικά με το πού ωφελεί το παντζάρι, μήπως έχετε ήδη πειστεί στο να το εντάξετε στο εβδομαδιαίο μενού σας;;

 .dynamikhgynaika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .