Κυριακή, Δεκεμβρίου 11

BlackRock: Ετοιμαστείτε για μια ύφεση που δεν θα μοιάζει με ότι είχαμε δεί στο παρελθόν – «Τίποτα δεν θα λειτουργήσει»

Μια παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν επιθετικά το κόστος δανεισμού για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό – και αυτή τη φορά, θα πυροδοτήσει περισσότερες αναταράξεις στην αγορά από ποτέ, σύμφωνα με την BlackRock.

Η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη βγει από μια εποχή σταθερής ανάπτυξης και πληθωρισμού τεσσάρων δεκαετιών για να εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας – και το νέο καθεστώς αυξημένης

απρόβλεπτης κατάστασης είναι εδώ για να μείνει, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα μπορούν πλέον να υποστηρίζουν τις αγορές όσο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων υφέσεων, έγραψε μια ομάδα στρατηγικών στελεχών της BlackRock με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Philipp Hildebrand σε μια έκθεση με τίτλο 2023 Global Outlook.

Η ύφεση προμηνύεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να προσπαθήσουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Είναι το αντίθετο από τις προηγούμενες υφέσεις’, ανέφεραν. ‘Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα οδηγήσουν στη διάσωση όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε αυτό το νέο καθεστώς, σε αντίθεση με ό,τι περίμεναν οι επενδυτές. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη ζημιά που έρχεται’.

Η προοπτική περιορισμένης υποστήριξης πολιτικής σημαίνει ότι οι επενδυτές χρειάζονται πιο δυναμικές μεθόδους – που περιλαμβάνουν συχνότερες αλλαγές χαρτοφυλακίου και λαμβάνοντας μια πιο ‘συγκεκριμένη άποψη για τομείς, περιοχές και υποκατηγορίες περιουσιακών στοιχείων’ – για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια που έρχεται, σύμφωνα με την BlackRock.

«Αυτό που λειτούργησε στο παρελθόν δεν θα λειτουργήσει τώρα», είπαν τα στρατηγικά στελέχη. ‘Το παλιό βιβλίο της απλής ‘αγοράς της βουτιάς’ δεν ισχύει σε αυτό το καθεστώς εντονότερων ανταλλαγών και μεγαλύτερης μακροοικονομικής αστάθειας. Δεν βλέπουμε επιστροφή σε συνθήκες που θα διατηρήσουν μια κοινή ανοδική αγορά σε μετοχές και ομόλογα είδος που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία».

Οι τράπεζες της Wall Street από τη Morgan Stanley και την Bank of America έως τη Deutsche Bank έχουν προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περισσότερο από 20% το 2023 λόγω οικονομικής ύφεσης και κινδύνων ρευστότητας που τροφοδοτούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, βλέπει μόλις 35% πιθανότητες η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει την ύφεση.

Μια επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας, οι καθυστερήσεις στα εταιρικά επενδυτικά σχέδια, η πτώση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών και η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των CEO είναι πρώιμα σημάδια της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με την BlackRock.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει λάβει ακόμη υπόψη το δυνητικό μέγεθος της επικείμενης οικονομικής ύφεσης, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .