Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Το κρύο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα

Ζήσης Ψάλλας

Tο κρύο περιβάλλον πυροδοτεί μια αντίδραση στρες στον ανθρώπινο οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο φυσιολόγος Justin Lawley από το Τμήμα Αθλητικής Επιστήμης στο University of Innsbruck, στην Αυστρία, και οι συνεργάτες του διερεύνησαν εξέτασαν τον αντίκτυπο της ήπιας έκθεσης στο κρύο στο καρδιαγγειακό σύστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στους μηχανισμούς που ευθύνονται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σ' αυτή τη μελέτη συμμετείχαν και επιστήμονες

από τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά.

Δεδομένου ότι η πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης στο κρύο είναι σημαντική, η μελέτη στόχευε να εξετάσει εάν η αύξηση της αντίστασης των αγγείων (δηλαδή αγγειοσυστολή) οφείλεται σε αλλαγή στη ροή του αίματος στους σκελετικούς μύες ή απλώς στο δέρμα. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές έψυξαν τη θερμοκρασία του δέρματος 34 ατόμων που από τους 32-34 βαθμούς σε περίπου 27 μέχρι 10 βαθμούς κρύου αέρα -σε μια περίπτωση ολόκληρο το σώμα κρύωσε και σε μια άλλη μόνο το πρόσωπο.

«Παρατηρήσαμε ότι όταν όλη η επιφάνεια του σώματος ψύχεται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται κυρίως λόγω της αύξησης της αγγειακής αντίστασης του δέρματος, αν και υπήρχε επίσης μια ελαφρά αντανακλαστική αύξηση της αντίστασης των αιμοφόρων αγγείων μέσα στον σκελετικό μυ. Όταν μόνο το πρόσωπο ψύχθηκε, είδαμε μια πολύ παρόμοια αύξηση της αρτηριακής πίεσης που οφειλόταν σε μια αντανακλαστική αύξηση της αγγειακής αντίστασης του δέρματος σε ολόκληρο το σώμα», ανέφερε ο Lawley.

Η ομάδα μπόρεσε να δείξει ότι ο μηχανισμός που ευθύνονται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την έκθεση στο κρύο εξαρτάται από το ποια μέρη του σώματος είναι κρύα. 

«Δεν χρειάζονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν -όπως ίσως νομίζετε- για να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις στο σώμα, κάτι που θα γίνει συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Ενώ οι άνθρωποι συνήθως ξέρουν να φορούν ζεστά ρούχα για την προστασία του δέρματος του σώματος, των χεριών και των ποδιών τους, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η προστασία του προσώπου είναι εξίσου σημαντική ακόμα και σε ήπια θερμοκρασία περιβάλλοντος 10 βαθμών», πρόσθεσε ο Lawley.

.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.