Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Αντιφλεγμονώδη: Μήπως επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση;

low-back-pain-visceral

Μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει την κοινή γνώμη ότι η χρήση στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, σε περίπτωση που η άσκηση και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες δεν λειτουργήσουν, σύμφωνα με το wikihealth.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θεραπεύει τον πόνο στη μέση;

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα θεωρούνται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος ανακούφισης του οξύ πόνου, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Translational Medicine.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η φλεγμονή είναι φυσιολογικό μέρος της ανάρρωσης, μετά από έναν επώδυνο τραυματισμό και ότι η αναστολή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Mogil, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill, για πολλές δεκαετίες, ήταν καθιερωμένη η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη θεραπεία του πόνου. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώθηκε ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον πόνο στη μέση επειδή είναι πολύ συχνός, με το 25% των ενηλίκων των ΗΠΑ να αναφέρει ότι βίωσε πόνο στη μέση του, τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το CDC. Η οξεία οσφυαλγία διαρκεί λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, ενώ η χρόνια οσφυαλγία διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Εξετάζοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που ο πόνος στη μέση τους απομακρύνθηκε, είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής που προκλήθηκαν από τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Mogil, τα ουδετερόφιλα κυριαρχούν στα πρώιμα στάδια της φλεγμονής και θέτουν το στάδιο για την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. «Η φλεγμονή εμφανίζεται για κάποιο λόγο και φαίνεται ότι είναι επικίνδυνο να παρεμβαίνουμε σε αυτήν», τόνισε.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός των ουδετερόφιλων σε ποντίκια, παράτεινε έως και 10 φορές τον πόνο τους.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο οξύς πόνος μετατράπηκε σε χρόνιο μετά την χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στεροειδών.

Το Πανεπιστήμιο McGill, τόνισε ότι παρόλο που τα συγκεκριμένα ευρήματα υποστηρίζονται και από άλλες μελέτες, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να επανεξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της οσφυαλγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.