Τρίτη, Δεκεμβρίου 20

Θα έτυχε…

Ο Κώστας Χατζής

Σε μία από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Στέλιου Ελληνιάδη άκουσα τις προάλλες κάτι που θα μπορούσε να είναι αφιέρωμα στον Κώστα Χατζή.

Στην πραγματικότητα ήταν και αυτό: αφιέρωμα στην προσωπικότητα και στο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Χατζή. Ηταν όμως επιπλέον, με τον ήπιο και τεκμηριωμένο λόγο του Ελληνιάδη, πολιτικό σχόλιο για τη διαχρονικά από επιφυλακτική έως και ανοιχτά επιθετική στάση της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους Ρομά.

Μαρξιστής, θρησκευόμενος και κυρίως Ρομά, ο Χατζής, ακόμα κι όταν καταξιώθηκε, ταλαιπωρίες περνούσε. Ηταν πολύ αριστερός στη στάση του, πολύ «χριστιανικός» στις δηλώσεις του, πολύ Ρομά στα τραγούδια και στις ερμηνείες του για να μην ενοχλεί πάντα κάποιους.

Και ίσως γι’ αυτό ακόμα κι όταν μεγάλωσε αρκετά ώστε η παρουσία του να καταχωριστεί στην πρόσφατη Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού να του αρνήθηκαν το Ηρώδειο. Το θύμισε ο Ελληνιάδης το, διατυπωμένο σε κάποια παλαιότερη συνέντευξη, παράπονο του Χατζή. Οτι, λέει, αν και έχει κάνει 2-3 συμμετοχές σε συναυλίες άλλων στο Ηρώδειο, όσες φορές το είχε ζητήσει ο ίδιος μόνος του εισέπραττε άρνηση.

Δεν πάνε πολλά χρόνια όταν στην ελληνική κοινωνία η ενσωμάτωση του πρώτου μεταναστευτικού κύματος των Αλβανών βοηθούσε σε μια γενικευμένη αυταρέσκεια για τον προοδευτισμό μας. «Οι Ελληνες δεν είμαστε ρατσιστές» ήταν μια κοινή επωδός, προτού μπει στη Βουλή βέβαια η Χρυσή Αυγή. Κι απ’ όσους δεν ήμασταν όμως, με τους όρους που το εννοούσαμε, ο βαθμός προοδευτισμού ίσως και να μην έφτανε μέχρι τα σκαλιά του ρωμαϊκού ωδείου. Συμπτωματικό;

Πάντως έχω και άλλο παράδειγμα από τις τέχνες, σκηνοθέτη που ζώντας πολλά χρόνια εδώ αντιμετωπίζεται μεν ως ταλαντούχος, αλλά και ως διαρκώς… νέος, άρα οφ Μπρόντγουεϊ. Δεν έχει σημασία ότι στην πατρίδα του αναγνωρίζεται ως ένα από τα ξεχωριστά ταλέντα τους που τον καλούν κάθε τόσο να σκηνοθετήσει για τους σπουδαιότερους κρατικούς φορείς του θεάτρου τους.

Εδώ ως «νέος» έχει κάνει μόνο δύο σύντομα περάσματα από κρατικό φορέα -απ’ όσα «περάσματα» κάνουν οι πραγματικά νέοι δημιουργοί στα πρώτα τους βήματα. Ουδείς σκέφτηκε μέχρι στιγμής να του αναθέσει κάτι πιο συνεπές με την πορεία του. Αλλά ίσως να έτυχε κι αυτό...

 https://www.efsyn.gr/nisides/371329_tha-etyhe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .