Πέμπτη, Δεκεμβρίου 8

Μπακογιάννης: “Χτυπήματα” από “Καθημερινή”, Καραμανλή


Νίκος Κοκκινόπουλος
O Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε προετοιμαστεί για μια υπέροχη εβδομάδα με αρκετές εκδηλώσεις στην Πόλη. Από την Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού στην Αθήνα μέχρι την με τη φωταψία του..Χριστουγεννιάτικου δέντρου που ήρθε από το Καρπενήσι στο Σύνταγμα για να ανάψουν πάνω του 40.000 λαμπάκια.
Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε υπολογίσει ο κ. Μπακογιάννης. Γιατί ο δήμαρχος έχει ξεχάσει της «Γειτονιές β΄ κατηγορίας» όπως έγραψε στο κύριο άρθρο της, την Παρασκευή η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Στο άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα ασκείται κριτική στο έργο του. Συγκεκριμένα, στην πρώτη της σελίδα η “Κ” γράφει: «Δεν είναι εντελώς τυχαίο ότι τα γεγονότα των τελευταiων εβδομάδων, που αποδεικνύουν τις ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους, εστιάζονται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας .Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες προστασίας των πιο ευάλωτων δεν φτάνουν εκεί όπου πρέπει ή δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υπερβούν το γραφειοκρατικό παρελθόν τους. Φαίνεται, επίσης, ότι το κεντρικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν παντού την ίδια παρουσία!».
Επίθεση από Καραμανλή

Αλλά οι επιθέσεις στον Δήμαρχο δεν σταματάνε μόνο στα άρθρα της ιστορικής εφημερίδας, πυρά δέχτηκε και από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ θα αυξηθεί με το νέο ΚΟΚ, ωστόσο θα πρέπει η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων να διασφαλίσει και την εφαρμογή του.


Παράλληλα, η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, με άρθρο της, στην “Καθημερινή”, σχολίασε με σαφή τρόπο την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

“Είναι αλήθεια. Μόνο που δεν είναι μόνον οι δρόμοι που είναι χάλια, ούτε μόνο τα ΑμεΑ που υποφέρουν. Η ζωή στο κέντρο της πόλης είναι μια διαρκής δοκιμασία για όλους τους πολίτες. Τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα και ολισθηρά. Οι λωρίδες για τους τυφλούς, απόρροια κάποιας ευφάνταστης ιδέας των δημοτικών αρχών στο παρελθόν, διακόπτονται απότομα: είναι ειδικά φτιαγμένες για να ταλαιπωρούν εξίσου όσους τις βλέπουν κι εκείνους που δεν τις βλέπουν. Τα καρότσια με μωρά είναι αδύνατο να κινηθούν, είτε σε δρόμους είτε σε πεζοδρόμια. Τα πράσινα κάγκελα, κληρονομιά και αυτά προκατόχου του Κώστα Μπακογιάννη, εγκλωβίζουν τους πεζούς, αφού στα κενά τους φροντίζουν να παρκάρουν ανεξέλεγκτα οχήματα. Η ηχορύπανση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, επειδή τα μετα-πανδημικά τραπεζοκαθίσματα έχουν πάρει παράταση ζωής. Ο δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί. Η εστίαση κυβερνά αυτή την πόλη.
Τεράστια ποσά δαπανώνται χωρίς αποτέλεσμα. Πρώτα ο Μεγάλος Περίπατος, μετά η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος και σταθερά ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος κλείνει τμηματικά εδώ και δύο χρόνια.

Ο ποδηλατόδρομος χωρίς ποδήλατα, η πλατεία χωρίς σκιά, ο κήπος στον οποίο ανθίζουν φτυάρια. Ενα συνεργείο κλείνει ξαφνικά ένα σημείο του δρόμου και αρχίζει να σκάβει: για οπτικές ίνες, για κάποια βλάβη, για να βρει τον χαμένο θησαυρό. Η Αθήνα είναι γεμάτη τρύπες. Για τους υποφωτισμένους δρόμους δεν πρέπει πλέον να διαμαρτυρόμαστε, η εξοικονόμηση ρεύματος οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.


Κινηματογράφοι κλείνουν, μπουτίκ ξενοδοχεία γεμίζουν το ιστορικό κέντρο και τις κοντινές γειτονιές, τα φορτηγά ξεφορτώνουν όποτε θέλουν και δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος. Επειδή μπαίνει στους τουριστικούς οδηγούς ως φθηνή εκδοχή ευρωπαϊκής μητρόπολης, η Αθήνα έχει μάθει να μην έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες και όραμα”, γράφει η γνωστή δημοσιογράφος.
Χάνει τα πάντα

«Στόχος μας είναι η Αθήνα να αλλάξει χωρίς να χάσει την ψυχή και τον χαρακτήρα της», διακήρυξε πρόσφατα ο δήμαρχος σε μία από τις πολλές υπερφίαλες και χωρίς νόημα παρεμβάσεις του.

Βεβαίως, όσο η ικανοποίηση από το έργο του θα πέφτει (μόλις 41% στην πρόσφατη δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), τόσο τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα αυξάνονται οδηγώντας τον κ. Μπακογιάννη σε ένα φαύλο κύκλο μη αναστρέψιμης φθοράς.


Και όταν θα βρεθεί κοινό πρόσωπο από την αντιπολίτευση για να διεκδικήσει στα ίσα τον δήμο Αθηναίων τον Οκτώβριο του 2023 (σ.σ. ήδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει), τόσο εφιάλτης του δημάρχου θα είναι εκεί.

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι αν χάσει το δήμο χάνει τα πάντα. Δηλαδή, το λαμπρό πολιτικό μέλλον που είχε ετοιμάσει για εκείνον η μαμά του…

https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .