Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30

Ο ΠΟΥΤΙΝ “ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ”! ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ!

Κ1

Σκληρή είναι η απάντηση της Μόσχας στην απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Με απόφαση που υπογράφηκε από το ρωσικό καθεστώς, θα απαγορευτούν, από τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που θα υιοθετήσουν την πολιτική του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν, περίπου, μήνα οπότε οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στην επιβολή

πλαφόν, το Κρεμλίνο έσπευσε να προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η συγκεκριμένη απόφαση.

Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.

Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Στην πλέον σαφή παραδοχή εκ μέρους της Ρωσίας ότι το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου μειώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές προχώρησε, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, που υποστήριξε ότι το μέτρο είναι «ανόητο» και ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, το έλλειμμα στον ρωσικό προϋπολογισμό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται το 2023. Απέδωσε δε την εξέλιξη στο πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, που συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Μόσχα αποκτά ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο, αφού δαπανά μεγάλα ποσά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλαφόν έχει επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα στην χρηματοδότηση του πολέμου. Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαφόν ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Τιμές και περιορισμοί οι κίνδυνοι για το 2023

«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μια μείωση στον όγκο των ενεργειακών εξαγωγών είναι πιθανή, παρότι η Ρωσία επιδιώκει να απευθυνθεί σε νέες αγορές. «(Το πλαφόν) είναι σημαντικό στον βαθμό που σε εκείνες χώρες που έχουν θέσει το πλαφόν δεν θα υπάρξουν προμήθειες», είπε ο υπουργός. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες. Ναι, τα εφοδιαστικά κόστη θα αυξηθούν. Οι εκπτώσεις μπορεί να αλλάξουν ως αποτέλεσμα».

Αν οι ποσότητες συρρικνωθούν, είπε ο Σιλουάνοφ, η Ρωσία έχει δύο πηγές επιπρόσθετης χρηματοδότησης: το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (NWF), το οποίο συγκεντρώνει κρατικά αποθέματα, και τα δάνεια.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%a0%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%ce%97-%ce%a1%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%a6/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .