Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Φλώρινα: Αναβιώνει το «Άναμμα των φωτιών»

Φλώρινα: Αναβιώνει το «Άναμμα των φωτιών»

Με ένα ιδιαίτερο έθιμο, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, υποδέχονται οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας τη γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για το «άναμμα των φωτιών» που λαμβάνει χώρα σε πλατείες της πόλης και πολλών χωριών, προαναγγέλλοντας το χαρμόσυνο νέο του ερχομού του Θεανθρώπου.

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στη φάτνη του νεογέννητου Χριστού για να τον ζεστάνουν.

Φέτος οι φωτιές θα ανάψουν την προπαραμονή των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου, σε γειτονιές της πόλης της Φλώρινας, στο Παλαιό Δημαρχείο Πρεσπών Λαιμός και στις πλατείες των χωριών Τρίγωνο, Βατοχώρι, Κώττας.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι φωτιές θα ανάψουν στα χωριά Άγιος Γερμανός, Λευκώνας, Ανταρτικό και Καλλιθέα, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου στις πλατείες των χωριών Καρυές, Ψαράδες, Πύλη και στις 7 Ιανουαρίου στην πλατεία του χωριού Λαιμός.

Όπως ορίζει το έθιμο σε κάθε «φωτιά» οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν γλυκά και πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα, φασόλια, πιπεριές, κεμπάπια κτλ, καθώς και άφθονο κρασί, υπό τον ήχο πάντα της παραδοσιακής μουσικής των χάλκινων της Φλώρινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.