Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28

Μοναχικές γιορτές, μια παρεξηγημένη ιδέα

Παρά το μπαράζ στερεοτύπων που μας σφυροκοπά αναλέητα μέσα από μια σύμπραξη Κάρολου Ντίκενς, διαφήμισης και Χόλιγουντ, οι μοναχικές γιορτές δεν είναι η Ντοστογιεφκική κόλαση που φαντάζεται κανείς.

Ότι να περάσεις τις γιορτές σόλο είναι η πεμπτουσία της μιζέριας που αξίζει μόνο σε στραβόξυλα κατηγορίας Εμπενίζερ Σκρουτζ και κάτω, είναι μια θεωρία που βασίζεται στην απολύτως αβάσιμη αντίληψη ότι το να είσαι μόνος σημαίνει ντε και καλά ότι είσαι και δυστυχής.

Ναι, η μοναξιά των Χριστουγέννων είναι μια υπαρκτή κατάσταση για κάποιους, κυρίως εκείνους που δεν επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές χωρίς παρέα και σίγουρα η πλύση εγκεφάλου που ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου με το γνωστό μενού γαλοπούλα – οικογενειακό τραπέζι – χαρούμενοι άνθρωποι – καμπανάκια του Ρούντολφ – δώρα, δεν βοηθά ιδιαίτερα να βάλεις την αυτολύπηση στην άκρη και να απολαύσεις τις αργίες με τον τρόπο που οι αργίες πρέπει να απολαμβάνονται: χαλαρά.

Παρά το μπαράζ στερεοτύπων που μας σφυροκοπά αναλέητα μέσα από μια σύμπραξη Κάρολου Ντίκενς, διαφήμισης και Χόλιγουντ, οι μοναχικές γιορτές δεν είναι η Ντοστογιεφκική κόλαση που φαντάζεται κανείς. Είτε μέσα από συνειδητή επιλογή να περάσεις τις άγιες μέρες με τις πιτζάμες αγκαλιά με το τηλεκοντρόλ, είτε επειδή η ζωή τα έφερε έτσι, μπορείς να είσαι μόνος στις γιορτές και να απολαύσεις κάθε στιγμή, με τον τρόπο που στο μέλλον ίσως να αναπολείς και να έδινες το δεξί σου χέρι για λίγη ηρεμία μέσα στον πανζουρλισμό της αντίστροφης μέτρησης για το νέο έτος.

Η χαρά του να μην κάνεις τίποτα, είναι μια απόλαυση όταν δεν φορτώνεσαι με τύψεις που δεν στήθηκες τρεις ώρες στην ουρά του σούπερ μάρκετ για να ξοδέψεις μια περιουσία ετοιμάζοντας γεύμα για τριάντα άτομα ή δεν έχεις κάποιο βίτσιο να ποδοπατιέσαι στα μαγαζιά για άπειρα συμβολικά δώρα. Μπορείς να αξιοποιήσεις το χρόνο αυτό για τον εαυτό σου κάνοντας ενδοσκόπηση, γιόγκα ή απλή ταβανοθεραπεία, μπορείς να πάρεις μέρος σε κάποια εθελοντική δράση, να δεις όσες σειρές δεν είδες τον υπόλοιπο χρόνο ή να διαβάσεις– αλλά δεν χρειάζεται να γίνεις μέρος της προκατάληψης που λέει ότι μοναχικότητα και μοναξιά είναι ένα και το αυτό. Οι γιορτές με κόσμο, γλέντια και φασαρία είναι πολύ ωραίες, αλλά το νόημα των ημερών είναι η χαρά και η ξεκούραση από το στρες και ενίοτε αυτά τα βρίσκεις περνώντας λίγο χρόνο παρέα με τον εαυτό σου.

.marieclaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .