Τρίτη, Δεκεμβρίου 6

«Δημοσκοπήσεις»: Μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση

«Δημοσκοπήσεις»: Μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση

Του Θάνου Κάλλη

Διανύουμε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πραγματοποιούν έρευνες μια φορά τον μήνα, ενώ εμφανίζεται καινούρια δημοσκόπηση με συχνότητα σχεδόν εβδομαδιαία. Αυτό είναι εν μέρει λογικό και κατανοητό, καθώς οι βουλευτικές εκλογές πλέον πλησιάζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια βομβαρδιζόμαστε με όλων των ειδών τις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2023! Στην ελληνική πραγματικότητα,

οι δημοσκοπήσεις από εργαλεία πολιτικής ανάλυσης μιας συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, τείνουν να γίνουν είτε εργαλεία πολιτικής προπαγάνδας είτε αποφασιστικοί παράγοντες για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης.

Αναμφίβολα, υπάρχει έντονη δυσπιστία και καχυποψία απέναντι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), που δικαιολογείται από τις επανειλημμένες αποτυχίες σωστής αποτύπωσης της κοινωνικής τάσης στο παρελθόν. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ και εταιρειών δημοσκοπήσεων δεν αποτυπώνουν τη βούληση της κοινής γνώμης, αλλά επιχειρούν να τη συνδιαμορφώσουν.

Στην ουσία, υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ψεύτικες δημοσκοπήσεις που δε στοχεύουν κατά κύριο λόγο στους σταθερούς ψηφοφόρους, αλλά αποσκοπούν στην άσκηση επιρροής στην αυξανόμενη μάζα των αναποφάσιστων και μετακινούμενων ψηφοφόρων. Η ταύτιση με κόμματα είναι σήμερα μικρότερη παρά ποτέ και οι σημερινοί ψηφοφόροι είναι απρόβλεπτοι, έπαψαν να είναι τα «πρόβατα» του παρελθόντος που υπάκουαν τυφλά στον εκάστοτε πολιτικό φορέα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκόπιμη παραπλάνηση με τις δημοσκοπήσεις έχει στηθεί αριστοτεχνικά και επιδέξια από κάποιον κεντρικό μηχανισμό με στόχο να χειραγωγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, προκαλώντας τεχνητή δυναμική υπέρ ενός συγκεκριμένου κόμματος και αποσυσπείρωση του αντίπαλου δέους.

Είναι και το θέμα της οικονομικής εξάρτησης. Λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας από το 2009, πολλά ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας που σημαίνει ότι μπορούν να είναι οικονομικά εξαρτώμενοι σε εκείνον που θα δώσει την ανάλογη χρηματοδότηση.

Με σε αυτά τα πλαίσια, προ ημερών η δημοφιλής ειδησεογραφική ιστοσελίδα iEidiseis απηύθυνε μια ανοιχτή πρόσκληση στους δημοσκόπους, την οποία παραθέτουμε αυτολεξεί:

«Υπάρχει μια απλή λύση για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…

Επειδή διάφοροι «κακόπιστοι» ισχυρίζονται ότι για τις 2-3 γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων που παίζουν το παιχνίδι, ισχύει ο κανόνας του «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», υπάρχει μια απλή λύση.

Δώστε στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς σας για την τελευταία πενταετία. Αν ο «πελάτης», όπως ισχυρίζονται οι κακόπιστοι, είναι το ένα και μοναδικό τρίγωνο «Μαξίμου – φιλικά προς το Μαξίμου ΜΜΕ – εποπτευόμενοι από το Δημόσιο οργανισμοί και επιχειρήσεις», τότε το στοίχημα μάλλον το κερδίζουν οι «καχύποπτοι».

Αν από τους ισολογισμούς φαίνεται ότι είστε υγιείς επιχειρήσεις, με σημαντικούς τζίρους και πελάτες από τον ιδιωτικό τομέα, τότε οι «καχύποπτοι» οφείλουν να σας ζητήσουν συγγνώμη. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…».

Άραγε θα σηκώσουν το γάντι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς των τελευταίων χρόνων, ταπεινώνοντας τους φθηνούς «συκοφάντες»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .