Τρίτη, Δεκεμβρίου 27

Οικονομικό σοκ: «Βόμβα» χρέους απειλεί την Ευρώπη – Έρχεται πείνα και λιτότητα

ΕΥΡΩ

Στη δίνη ενός οικονομικού κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί η Ευρώπη καθώς με τη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών που φέρνει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες θα καταγραφεί άνοδος του β ο οποίος πραγματοποιείται για την κάλυψη αυξημένων των δημοσιονομικών δαπανών.
Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν το 2023 εφόσον οι κυβερνήσεις

συνεχίσουν τις ανεξέλεγκτες δημοσιονομικές δαπάνες και εκδίδουν χρέος το οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράσουν, σύμφωνα με τον Peter Toogood, επικεφαλής επενδύσεων της Embark Group, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιτείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ισολογισμών τους, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν κάνει στροφή το τελευταίο έτος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης προς την ποσοτική σύσφιγξη.
Αύξησαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό και με τη μεγαλύτερη κλίμακα σε διάρκεια τουλάχιστον δύο δεκαετιών το 2022, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής άνοιξαν μάχη κατά του πληθωρισμού.
Οι κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στον πλανήτη προχώρησαν σε επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 2.700 μονάδων βάσης σε 54 συνεδριάσεις στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση αυτή της Ιαπωνίας αύξησαν τα επιτόκια φέτος, παρότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στο Τόκιο αιφνιδίασαν τις αγορές το Δεκέμβριο με την απόφασή τους να διευρύνουν το πλαίσιο διακύμανσης των ομολογιακών αποδόσεων, σε μία κίνηση που προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Πρωταγωνιστής η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve)που αύξησε τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
«Όσον αφορά στις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα από τα πιο επιθετικά έτη όσον αφορά τη νομισματική πολιτική κατ΄ατη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει ο David Horner, επικεφαλής στο τμήμα αναδυόμενων της Bank of America Global Research.
Επισημαίνει δε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι τόσο αυστηρή, θα πρέπει να περιμένεις κάτι περισσότερο από μία απλή ύφεση.
Σε μηνιαία βάση, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επτά στις 10 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια το Δεκέμβριο.
Οι Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, κεντρική τράπεζα Αυστραλίας, Νορβηγίας, Καναδά και Ελβετίας αύξησαν τα επιτόκιά τους σωρρευτικά κατά 300 μονάδες βάσης.
Κορύφωση είχαμε το Σεπτέμβριο, με αύξηση των επιτοκίων κατά 550 μονάδες βάσης.
Επίσης, πέντε στις 18 κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 260 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο, λιγότερες σε σχέση με τις 400 μονάδες βάσης του Νοεμβρίου και τις 800 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και τον Ιούνιο.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων έχουν αυξήσει τα επιτόκια 93 φορές κατά 7.425 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις αυξήσεις των 2.745 μονάδων βάσης του 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Δημοσιονομικές δαπάνες

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των αγορών μετοχών και ομολόγων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αποδίδεται στις ελπίδες για στροφή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις τους.
Οι αγορές επιδόθηκαν σε σύντομο ράλι καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε κορύφωση σε πολλές οικονομίες.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για τους λάθος λόγους… Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος αποτελεί προειδοποίηση για τι μέλλει γενέσθαι εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να δαπανούν», ανέφερε ο Toogood.
Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% προς στιγμή, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed.
Την ίδια στιγμή, οι ομολογιακές αποδόσεις των βρετανικών 10ετών παρουσίασαν τόσο μεγάλη αύξηση που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να προστατεύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση συνταξιοδοτικών ταμείων της Βρετανίας.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9f%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%92%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .