Πέμπτη, Δεκεμβρίου 1

Φτελιά: Ανακουφίζει από πονόλαιμο, βήχα, δερματικά προβλήματα, εντερικές διαταραχές-κολίτιδα-παράσιτα

Φτελιά: Ανακουφίζει από πονόλαιμο, βήχα, δερματικά προβλήματα, εντερικές διαταραχές-κολίτιδα-παράσιτα
Image by WikimediaImages (Ulmus minor)Φτελιά: Ανακουφίζει από πονόλαιμο, βήχα, δερματικά προβλήματα, εντερικές διαταραχές-κολίτιδα-παράσιτα

Φτελιά: Ανακουφίζει από πονόλαιμο, βήχα, δερματικά προβλήματα, εντερικές διαταραχές-κολίτιδα-παράσιτα

Η φτελιά ή αλλιώς ulmus rubra, είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Για την ακρίβεια ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως ούλμο και την χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων.

H πρώτη γραμμένη αναφορά στη φτελιά (πτελέα) έγινε στους καταλόγους στρατιωτικών εφοδίων της Κνωσού στη μυκηναϊκή εποχή. Μερικά από τα άρματα είναι από πτελέα (πτε-ρε-α), και οι κατάλογοι αναφέρουν φτελιανούς τροχούς δύο φορές.

Ο Ησίοδος λέει ότι αλέτρια επίσης ήταν συνήθως από πτελέα. Επειδή δεν σαπίζει όταν είναι διαρκώς βρεγμένη, για αιώνες η ξυλεία της φτελιάς χρησιμοποιούταν στην Ευρώπη για υδαταγωγούς και σωλήνες νερού.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει τη χρήση του φυλλώματος της φτελιάς για κτηνοτροφή, μια χρήση που συνηθιζόταν μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη και στην Ασία. Ο Διοσκουρίδης μάλιστα λέει ότι για ανθρώπους τα νέα φύλλα μπορούν να βραστούν για χόρτα.

Η χρήση της φτελιάς συναντάται και κατά τον 18ο αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της λέπρας, αλλά και για τη θεραπεία του χρόνιου εκζέματος, αλλά και στη λεγόμενη λαϊκή ιατρική η χρήση της φτελιάς βοήθησε στη θεραπεία των ρευματικών πόνων, των εκζεμάτων, των νευρικών πόνων και της αϋπνίας.

Οι ιθαγενείς της βορείου Αμερικής έφτιαχναν από τη Φτελιά ένα θεραπευτικό αντισυλληπτικό σκεύασμα από τον εξωτερικό φλοιό και ένα τσάι για γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό. Από τον εσωτερικό φλοιό έφτιαχναν ένα σκεύασμα για να διευκολύνουν τις γέννες.

Σε χρόνια λιμού, ένα είδος αλευριού από ξερά φύλλα χρησιμοποιούταν επίσης για ψωμί. Οι σπόροι είναι πιο θρεπτικοί, με 45% πρωτεΐνη, και στην Κίνα τρώγονται τηγανιτοί με αλεύρι.

H εσωτερική φλούδα της φτελιάς κομμένη σε φέτες, αποξηραμένη και βρασμένη, συντήρησε πολλούς από τον αγροτικό πληθυσμό της Νορβηγίας κατά τον μεγάλο λιμό του 1812. Είναι ένα αφέψημα με γεύση έντονη, υπόπικρη και υφή βλεννώδη.

Τα βασικά συστατικά του παρασκευάσματος ξύλου φτελιάς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι η τανίνη και η ουλμίνη, ουσία που ανακουφίζει από ερεθισμούς ή φλεγμονές σε ιστούς.

Τανίνες: Τι είναι, τα οφέλη και τα «αρνητικά» 

Στη λαϊκή αλλά και την σύγχρονη θεραπευτική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως χρόνια διάρροια, γαστρεντερικό έλκος, γενικότερες εντερικές διαταραχές (εντερίτιδα, κολίτιδα, παρασιτικοί σκώληκες) καθώς και για πλύσεις πυορροούντων ελκών ή του κόλπου.

H εσωτερική φλούδα της φτελιάς είναι επίσης στυπτική και αντιφλεγμονώδης γι’ αυτό και ο Διοσκουρίδης σύστηνε τη χρήση της ως φάρμακο, για μολύνσεις και πληγές.

Γενικότερα, η χρήση της φτελιάς μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση πολλών ενοχλητικών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο πονόλαιμος, το κρυολόγημα, αλλά και διάφορες δερματικές παθήσεις όπως είναι τα εκζέματα. Πιο συγκεκριμένα:

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα

Ο φλοιός της φτελιάς περιέχει μία παχιά ουσία που μετατρέπεται σε τζελ όταν συνδυάζεται με νερό. Αυτό το τζελ έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πόνο, να μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων μεμβρανών και να συντελεί στην πρόληψη του βήχα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τη φτελιά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, αλλά και για πιο σύνθετα αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως με τη μορφή παστίλιων για το λαιμό, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, αν ανακατέψετε δύο φλιτζάνια λευκό τσάι με δύο κουταλιές της σούπας φλοιό της φτελιάς σε σκόνη.

Σπιτικές παστίλιες για το λαιμό: Πώς να τις φτιάξετε 

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα του οργανισμού

Η καταπραϋντική δράση που έχει ο φλοιός της φτελιάς την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων. Το βότανο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως ασπίδα του στομάχου και των εντέρων, ενώ, επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από έλκος, καούρα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η φτελιά προκαλεί διέγερση αναρροής των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό, η οποία οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Αυτή η αυξημένη βλεννογόνους μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα από έλκη και την περίσσεια οξύτητα.

Πίνοντας τσάι φτελιάς ή λαμβάνοντας φτελιά τρεις φορές την ημέρα πιστεύεται ότι βελτιώνεται η υγεία του πεπτικού συστήματος και απαλύνεται ο πόνος που προκαλείται από γαστρεντερικά προβλήματα.

Προσοχή! Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας-Προστατέψτε το 

Καταπραΰνει δερματικούς ερεθισμούς

Η φτελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία σε μικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος. Ειδικότερα, ο φλοιός της φτελιάς μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά το βότανο της φτελιάς για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τα εγκαύματα, τις γρατζουνιές, διάφορα εξανθήματα, έλκη του δέρματος και άλλες μικρές εκδορές.

15 φυσικές θεραπείες για πληγές μελανιές, εγκαύματα, γδαρσίματα και κοψίματα 

Για εξωτερική χρήση, το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συμβουλεύει την ανάμειξη της σκόνης που προέρχεται από τον φλοιό της φτελιάς με βραστό νερό για την παρασκευή ενός καταπλάσματος, το οποίο στη συνέχεια, εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Το συγκεκριμένο κατάπλασμα είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

Η χρήση των βοτάνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων και ασθενειών, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια από την χρήση του βότανου της φτελιάς, συνιστάται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

Φτελιά: Απορροφά τις τοξίνες από το έντερο, Εξισορροπεί το pH   

Στοιχεία από 

www.itrofi.gr
www.sensities.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .