Παρασκευή, Δεκεμβρίου 2

Δεκέμβριος, εργασίες στον κήπο

 

Ο πιο εορταστικός μήνας του έτους και ο πρώτος μήνας του χειμώνα, ο Δεκέμβρης είναι μήνας αφιερωμένος στα Χριστούγεννα και την μαγεία τους, ωστόσο αν και δεν θεωρείται μήνας με πολλές εργασίες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές κινήσεις, που πρέπει να κάνουμε. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
ΠΟΤΙΣΜΑ
Η μεγαλύτερη υγρασία, αλλά και οι πιο συχνές βροχοπτώσεις μας αναγκάζουν να είμαστε πιο προσεκτικοί με το πότισμα και την άρδευση των φυτών μας. Λιγοστεύουμε το νερό και γινόμαστε φειδωλοί, ώστε να προστατέψουμε τα φυτά μας.ΚΛΑΔΕΜΑ
Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα δέντρα (ροδιά, αμυγδαλιά, βερυκοκιά κ.α), όπως και τις τριανταφυλλιές. Σε περίπτωση, που έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της ελιάς, μπορούμε να κλαδέψουμε και τα ελαιόδεντρα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά το κλάδεμα, θα πρέπει να ψεκάσουμε με χαλκούχο διάλυμα, ενώ είναι συνετό στα σημεία, που κλαδέψαμε να αλείψουμε πάστα κλαδέματος, την οποία βρίσκουμε στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη. Επίσης, αναφορικά των ποωδών φυτών, κλαδεύουμε αυστηρά τα χρυσάνθεμα για να μας ανθήσουν την επόμενη χρονιά.ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Κατά κύριο λόγο απομακρύνουμε από την αυλή και τον κήπο μας, φύλλα που έχουν πέσει από τα δέντρα και τα φυτά μας. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να περιποιηθούμε και να καθαρίσουμε τα εργαλεία μας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Λόγω της κακοκαιρίας, που μπορεί να φέρει ο Δεκέμβρης θα πρέπει να προστατέψουμε τα φυτά μας (κυρίως τα οξύφυλλα, αλλά όχι μόνο) μεταφέροντας τα πιο ευαίσθητα φυτά σε μέρη του μπαλκονιού ή και της αυλής, που είναι προστατευμένα από αέρα, αγιάζι και βροχή. Παράλληλα, θα πρέπει να προμηθευτούμε από το εμπόριο αντιανεμικά και αντιπαγετικά για δέντρα, που έχουμε σε γλάστρα για την αποφυγή παγώματος.

ΦΥΤΕΥΣΗ
Φυτεύουμε φυλλοβόλα δέντρα και τριανταφυλλιές για πρώιμη ανθοφορία και καλύτερα αποτελέσματα.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΙ ΒΟΛΒΟΙ
Εφόσον ο καιρός τις πρώτες εβδομάδες του Δεκέμβρη είναι ζεστός, έχουμε την ευκαιρία (τελευταία) να φυτέψουμε φθινοπωρινούς βολβούς, που θα ανθίσουν την άνοιξη.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Διακόπτουμε την λίπανση των φυτών και δέντρων μας, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα πέσουν σε ύπνο – λήθαργο ή λόγω του κρύου δεν θα μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά του λιπάσματος. Ωστόσο, η καλύτερη τεχνική είναι να χρησιμοποιούμε υδατοδιάλυτο λίπασμα από φύκια, ώστε να δώσουμε στα φυτά μας την ευκαιρία να μην παγώσουν ή στρεσαριστούν με το κρύο.

https://www.okipostismarias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .