Αυτό που επείγει σήμερα, όπως υπογράμμισε, «είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις πολιτικές που ακολουθούν, εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε πως «η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, γιατί τα δύσκολα γίνονται όλο και χειρότερα».

Να μπούμε μπροστά

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του, απευθυνόμενος στον κόσμο, διευκρίνισε πως δεν «ζητάμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας», αλλά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του λαού στις εξελίξεις. Αυτό που επείγει σήμερα, όπως υπογράμμισε, «είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά» και συνέχισε:

«Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι, τα κόμματα που θέλουν να κρατήσουν την κυβερνητική σκυτάλη, όπως η ΝΔ, ή να την πάρουν ξανά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά αυτά που θέλουν να τη μοιραστούν μαζί τους, όπως το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα υπόλοιπα επιτελεία του συστήματος, ζητούν από το λαό να κάνει ξανά υπομονή».

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, είπε ότι όλα πρέπει να διερευνηθούν, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξη «ότι αν όλα αυτά υποταχθούν σε ένα δικομματικό καβγά, σαν κι αυτόν που παρακολουθήσαμε στη Βουλή, στο τέλος θα επικρατήσει και μια δικομματική ομερτά μεταξύ τους, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνια τώρα, αφήνοντας απέξω τη μεγάλη εικόνα του κράτους- υποκλοπέα και χαφιέ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για ένταση κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, ενώ επανέλαβε «καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή».

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Παράλληλα, ανέφερε πως «το ΚΚΕ λέει στο λαό να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα, με προετοιμασία και οργάνωση από τα «κάτω», με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς και σπουδών σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό», και κάλεσε όλους σε συνάντηση στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 17 του Δεκέμβρη, «ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς, για αυξήσεις στους μισθούς». Αυτό, συνέχισε, θα είναι η απάντηση «όταν τα άλλα κόμματα, όλα μαζί και το καθένα χωριστά, με τον τρόπο τους, θα ζητήσουν από το λαό να κάνει νέες θυσίες, αυτή τη φορά για να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».

Για την ενεργειακή κρίση, τόνισε πως είναι πρώτα απ’ όλα το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ενέργειας, της στρατηγικής του κεφαλαίου για την πράσινη ανάπτυξη με την απολιγνιτοποίηση, που όλες οι κυβερνήσεις υλοποίησαν. «Είναι και αποτέλεσμα των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία τις οποίες πληρώνει τελικά, πάλι ο λαός» προσέθεσε.

Βρώμικα σχέδια

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε ειδική αναφορά στη βάση του Ακτίου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Πρέβεζα. Ο ρόλος της, όπως υπογράμμισε, εξυπηρετεί «βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια», φτάνει να δει τα κονδύλια που διαθέτει το ΝΑΤΟ για τον εκσυγχρονισμό της και στηλίτευσε τις πολιτικές της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα.

«Πρέπει να σταματήσει η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου! Όσο για τα διάφορα γελοία που αναπαράγει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι η συμμετοχή μας, η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνιστά πράξη αλληλεγγύης εκ μέρους της χώρας, την οποία θα πάρουμε πίσω αν και όταν χρειαστεί, δηλαδή, αν η Τουρκία μας επιτεθεί, όπως μόνιμα μας απειλεί.

»Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα με στόχο να παραπλανήσει το λαό. Κι αυτό έχει αποδειχτεί με τραγικό τρόπο -ουκ ολίγες φορές- στο παρελθόν. Αλήθεια, για ποια αλληλεγγύη μιλάμε; Εκτός αν ονομάζουν αλληλεγγύη τα «χαστούκια» που εισπράττουν από τους συμμάχους τους! Πιο πρόσφατο αυτό των ΗΠΑ, όπου με τον πιο επίσημο τρόπο, στο κείμενο για τον προϋπολογισμό του Αμερικάνικου Πεντάγωνου και στο θέμα για τα F – 16 που παζαρεύει η Τουρκία, γίνεται αναφορά σε κάποιες «συστάσεις»» ανέφερε καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ