Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

H ανεπάρκεια σε αυτές τις 4 βιταμίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια

03306768-Anoia

Η πλήρης και καλά ισορροπημένη διατροφή είναι κλειδί για την σωματική υγεία. Οι ειδικοί λένε ότι και η γνωστική σας υγεία μπορεί επίσης να ενισχυθεί από την πρόσληψη των σωστών βιταμινών και μετάλλων.

Και παρόλο που καμία βιταμίνη, ή συμπλήρωμα δεν μπορεί από μόνο του να αποτρέψει την άνοια, οι ανεπάρκειες ορισμένων βιταμινών έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο.

Άνοια: Τέσσερις βιταμίνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική σας υγεία
Βιταμίνη Β1
Η θειαμίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β1, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, ψάρια, χοιρινό κρέας, όσπρια, γιαούρτι και ηλιόσπορους. Αν και η ανεπάρκεια θειαμίνης είναι σπάνια στον δυτικό κόσμο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με χρόνιο αλκοολισμό.

Όσοι έχουν ανεπάρκεια θειαμίνης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα άνοιας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν αυτός είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, ή εάν συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έναν παράγοντα που είναι ήδη γνωστός ότι αυξάνει τον κίνδυνο.

Βιταμίνη Β6
Η πυριδοξίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β6, βρίσκεται συχνότερα στα πουλερικά, τα ψάρια, τις πατάτες, τα ρεβίθια, τις μπανάνες, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Είναι γνωστό ότι βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για την πρόληψη της άνοιας. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β6 είναι επίσης ζωτικής σημασίας για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β6 συνήθως εμφανίζεται παράλληλα με άλλες ανεπάρκειες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και η βιταμίνη Β12.

Βιταμίνη Β12
Η κοβαλαμίνη, ή βιταμίνη Β12, βρίσκεται συχνότερα σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, το ψάρι, το γιαούρτι, τα αυγά και το τυρί. Παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στην ανάπτυξη υγιών εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Όλα αυτά μπορούν να έχουν προστατευτική επίδραση στην μνήμη.

Αν και η ανεπάρκεια σε βιταμίνης Β12 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων Β12 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Ωστόσο, η λήψη επαρκούς ποσότητας Β12 έχει άλλα οφέλη, όπως η πρόληψη της αναιμίας, η προώθηση της υγείας των οστών, η αυξημένη ενέργεια και η προστασία της καρδιάς.

Βιταμίνη D
Η καλσιφερόλη, ή βιταμίνη D, παράγεται φυσικά στο σώμα μετά από απευθείας έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να την πάρετε από ορισμένες τροφές, όπως τα μανιτάρια, τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα εμπλουτισμένα δημητριακά κ.α.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με άτομα με επαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτιώδους σχέσης μεταξύ της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D και της άνοιας. Εντούτοις, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως, όσο και μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας.

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμινών, ειδικά εάν παρατηρήσετε σημάδια άνοιας, ή άλλα γνωστικά προβλήματα υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.