To Qatargate αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν είναι το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.

Το Qatargate, όπου εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σημειώνει το Euobserver σε άρθρο που φιλοξενεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο λόμπινγκ από εκπροσώπους καταπιεστικών καθεστώτων εδώ και δεκαετίες, υπενθυμίζεται στο συγκεκριμένο κείμενο.

Για τον μέσο άνθρωπο, το Qatargate είναι σοκαριστικό. Ότι δηλαδή εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα δωροδοκούνταν πραγματικά από ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, με αντάλλαγμα την υποβάθμιση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Αλλά για όσους από εμάς εργάζονται εδώ και χρόνια για να ρίξουν φως στη διαφθορά στην ΕΕ, σημειώνουν οι Λούσι Χολ και Χανς Βαν Σχάρεν, αυτό το τελευταίο σκάνδαλο δεν αποτελεί σοκ, ούτε καν έκπληξη – είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Πολυετής παραμέληση

Είναι το προϊόν της πολυετούς παραμέλησης από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσον αφορά τις πρακτικές άσκησης πίεσης των καταπιεστικών καθεστώτων. Στο Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης (CEO), γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε αυτές τις πρακτικές, αλλά προχωράμε και παραπέρα από την απλή απαίτηση για διαφάνεια: ξανά και ξανά έχουμε καταγγείλει τις σοβαρές ανεπάρκειες των κανόνων που διέπουν το λόμπινγκ των ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμικών οργάνων.