Τρίτη, Δεκεμβρίου 27

Sky News: Κοντά σε μαζική εξαφάνιση η άγρια ζωή του πλανήτη

Να βάλουν φρένο στην καταστροφή των οικοσυστημάτων που συντηρούν τη ζωή προσπαθούν επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News, έρευνες δείχνουν ότι μια μαζική εξαφάνιση πληθυσμών της άγριας ζωής πλησιάζει και είναι η πρώτη φορά που θα ευθύνεται ο ανθρώπος.

Σύμφωνα με μελέτες οι παγκόσμιοι πληθυσμοί άγριας ζωής έχουν μειωθεί σχεδόν

κατά 70% μέσα σε μόλις 50 χρόνια ενώ σε πραγματικούς αριθμούς ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν α εξαφανιστούν για πάντα από τη γη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ένα από τα χειρότερα μέρη στον κόσμο για την άγρια ζωή.

Μάλιστα, οι διεθνείς συνομιλίες στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα στοχεύουν στη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης για τη βιοποικιλότητα με στόχο να βάλουν φρένο στην περιβαλλοντική κρίση όσο υπάρχει ακόμα καιρός.

Ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης Λόρενς Τουμπιάνα, αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας του Παρισιού, είπε ότι η προστασία του κλίματος και η διατήρηση της ζωής είναι «αδιαχώριστες προκλήσεις, αλλά το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησής μας τις έχει διασπάσει».

Η Σύνοδος Κορυφής για τη φύση του Δεκεμβρίου στο Μόντρεαλ, COP15, είναι μια «ευκαιρία που δίνεται κάθε δεκαετία και πρέπει επιτέλους να δώσουμε στη βιοποικιλότητα την πολιτική προσοχή που χρειάζεται», είπε Λόρενς Τουμπιάνα στο Sky News.

Αγώνας για την προστασία της ζωής στον πλανήτη

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της COP15 βρίσκεται μια πρόταση για την αντιστροφή της μείωσης της άγριας ζωής έως το 2030, καθώς και για την προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας.

Ένας παγκόσμιος στόχος βιοποικιλότητας θα «κατευθύνει στόχους, νόμους, πολιτικές και χρηματοδότηση σε όλα τα επίπεδα και τις περιοχές, όπως έχει αρχίσει να κάνει η Συμφωνία του Παρισιού για τη δράση για το κλίμα», είπε η κ. Λόρενς Τουμπιάνα.

Οι κρίσεις του κλίματος και της φύσης είναι «αλληλένδετες», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής επιστήμης του Kew Gardens, καθηγητής Alexandre Antonelli.

Και πρόσθεσε:

«Η βιοποικιλότητα είναι απολύτως κρίσιμη για τη ζωή μας και τη χάνουμε με επιταχυνόμενη ταχύτητα. Είναι απολύτως απαραίτητο να το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά, διαφορετικά μπορεί να φθάσουμε σε ένα οριακό σημείο, μετά το οποίο μπορεί να είναι αδύνατο ή εξαιρετικά δύσκολο να αναστρέψουμε την απώλεια της φύσης».

Ένα τέτοιο σημείο καμπής είναι ο θάνατος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος του κόσμου και παρέχει νερό σε κοντινές βιομηχανίες και μεγαλουπόλεις.

Περίπου το 18% του δάσους έχει ήδη καταστραφεί. Οι βιολόγοι φοβούνται ότι μόλις περάσει το ένα τέταρτο, το τροπικό δάσος θα σταματήσει να παράγει νερό και θα μετατραπεί σε ξηρή σαβάνα.

Αντί να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει το κλίμα, το νέο οικοσύστημα θα άρχιζε να το απελευθερώνει.

Ο καθηγητής Antonelli είπε στο Sky News ότι «κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας εδώ. Ξέρουμε πώς να διορθώσουμε το πρόβλημα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι λύσεις. Αλλά μετά το 2030, μπορεί να μην έχουμε πια την πολυτέλεια να έχουμε αυτό το παράθυρο».

Η επικεφαλής του WWF-UK, Tanya Steele, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ηγέτες «παίζουν με τον χρόνο που δεν έχουμε, διακινδυνεύοντας καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία».

/24wro.com.gr
Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .