Τρίτη, Δεκεμβρίου 13

Tί σχέση έχουν τα βακτήρια του εντέρου με την κατάθλιψη;

Tί σχέση έχουν τα βακτήρια του εντέρου με την κατάθλιψη;

Ζήσης Ψάλλας

Σε δύο νέες μελέτες, οι ερευνητές εντόπισαν 13 ομάδες βακτηρίων που σχετίζονταν με την πιθανότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βακτήρια του εντέρου είχαν εξαντληθεί σε άτομα με κατάθλιψη, ενώ σε άλλους ήταν παρόντα σε σχετικά υψηλά επίπεδα. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διερευνά το ερώτημα

εάν το μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στην κατάθλιψη. Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο, αυτά τα μικρόβια πιστεύεται ότι κάνουν πολύ περισσότερα από το να βοηθούν στην πέψη. Μελέτες δείχνουν ότι εμπλέκονται σε οτιδήποτε, από την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την παραγωγή βιταμινών, αντιφλεγμονωδών ενώσεων, ακόμη και χημικών ουσιών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. 

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα μικρόβια συνδέονται με την κατάθλιψη, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Najaf Amin, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη περιελάμβανε άτομα διαφορετικών εθνοτήτων. Και φάνηκε ότι οι σύνδεσμοι μικροβιώματος-κατάθλιψης ήταν συνεπείς σε αυτές τις ομάδες, είπε η Amin. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν μια σχέση αιτίας και αποτέλεσματος. Η κατάθλιψη μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε ανεπαρκώς -και η διατροφή είναι πρωταρχικός παράγοντας για της σύνθεση του μικροβιώματος ενός ατόμου. 

Η ιδέα ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης δεν είναι καθόλου τραβηγμένη. Σύμφωνα με την Amin, ορισμένα βακτήρια στις ομάδες που εντόπισαν βοηθούν στη σύνθεση χημικών ουσιών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως το βουτυρικό, το γλουταμικό και η σεροτονίνη.

Τα ευρήματα προέρχονται από δύο μελέτες. Η μία αφορούσε 2.600 Ολλανδούς που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για κατάθλιψη και έδωσαν δείγματα κοπράνων για να αναλυθούν ως προς τη βακτηριακή τους σύνθεση και η άλλη περιελάμβανε πάνω από 3.000 Ολλανδούς που ζούσαν στην ίδια αστική περιοχή και πολλοί είχαν καταγωγή από την Γκάνα, το Μαρόκο και την Τουρκία. 

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 13 βακτηριακές ομάδες που συσχετίστηκαν με τις βαθμολογίες κατάθλιψης των συμμετεχόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρόβια του εντέρου ήταν μειωμένα σε άτομα με κατάθλιψη. Αλλά ορισμένες βακτηριακές ομάδες π.χ. Sellimonas και Eggerthella, ήταν παρούσες με μεγαλύτερη αφθονία όταν οι άνθρωποι είχαν κατάθλιψη. 

 zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .