Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκε ο αριθμός των Ευρωπαίων τραπεζιτών που κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για το 2021.  

Οι υψηλόμισθοι (ή αλλιώς high-earners) τραπεζίτες, συγκεκριμένα, έγιναν περισσότεροι κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε σχεδόν 2.000 σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης (1.957 ο επίμαχος αριθμός). 

Το εν λόγω επίπεδο είναι το υψηλότερο από το 2010, όταν και η ΕΒΑ ξεκίνησε τη συλλογή των σχετικών στοιχείων. Μάλιστα, από τη μέτρηση εξαιρείται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μέχρι και πρότινος θεωρούταν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό hub στη Γηραιά Ήπειρο.

Την ίδια στιγμή, εκτός των τακτικών μισθών, εξίσου μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στα μπόνους, τα οποία «αναρριχήθηκαν» στο 100,6% επί των σταθερών αποδοχών έναντι 86,4% το 2020. 

Ένας «εκατομμυριούχος» τραπεζίτης και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της EBA, ο καλύτερα αμειβόμενος τραπεζίτης εργάζεται στην Ισπανία, καθώς μέσα στο 2021 κέρδισε περίπου 14 έως 15 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι (σε αριθμό) «high-earners», παράλληλα, καταγράφηκαν στη Γερμανία (589%), ενώ η Γαλλία και η Ιταλία ακολούθησαν με 371 και 351, αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ένα τραπεζικό στέλεχος -χωρίς να κατονομάζεται- είχε αποδοχές τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στο επίμαχο έτος.

«Περιζήτητοι» οι τραπεζίτες

Η ανοδική τάση στις τραπεζικές αποδοχές συνδέεται άρρηκτα με τον «αγώνα» των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσλάβουν ολοένα και περισσότερους τραπεζίτες, εν μέσω της μεγάλης ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών κατά τη διάρκεια του 2021.  

Ταυτόχρονα, η υψηλή ζήτηση για ειδικούς επί των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, όπως και για εξειδικευμένα στελέχη στις εκδόσεις ομολόγων συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε οι τραπεζίτες να καταστούν περιζήτητοι και πιο «ακριβοί».  

Φυσικά, αυτή η τάση «πάγωσε» απότομα το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ιστορικός πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και η μεγάλη πτώση των αγορών αντέστρεψαν την παραπάνω εικόνα.  

https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/se-epipeda-rekor-o-arithmos-ton-evropeon-trapeziton-pou-kerdizoun-toulachiston-1-ekat-evro-etisios/