Κυριακή, Ιανουαρίου 8

«Φεγγάρι του Λύκου»: Η πρώτη Πανσέληνος του 2023 - Από πού πήρε το όνομά της


Η πρώτη του 2023 Πανσέληνος «φώτισε» τον Αττικό ουρανό το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2023. 

Η πανσέληνος αυτή θεωρείται «μικρο-σελήνη», επειδή φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από το κανονικό στον ουρανό και θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη, σε τροχιά περίπου 405.789 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το EarthSky.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Λύκου»

Η ονομασία "Πανσέληνος του Λύκου" προέρχεται από τους Αυτόχθονες Αμερικανούς, καθώς οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τη σχέση των φάσεων της σελήνης με τους λύκους και τα ουρλιαχτά τους. Αλλά, ως ζώα τη νύχτα, ουρλιάζουν πάντα με κατεύθυνση προς το φεγγάρι, ώστε το ουρλιαχτό τους να ακούγεται καλύτερα και πιο μακριά.

Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες "βάφτισαν" τα ολόγιομα φεγγάρια ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα, τις αγροτικές εργασίες, τη χλωρίδα ή την πανίδα που πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Ιανουαρίου 2023:

-Το Φεγγάρι της Χήνας (Φυλή Τλινγκίτ)

-Το Φεγγάρι του Καλωσορίσματος (Δυτική Φυλή Αμπενάκι)

-Το Φεγγάρι των Πνευμάτων (Φυλή Οτζίμπουε)

-Το Φεγγάρι του Πάγου (Φυλή Κρι).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .