Παρασκευή, Ιανουαρίου 13

Τα Νέα της Πιάτσας#360

Τα Νέα της Πιάτσας#360

Το 2023 μπήκε δυναμικά .Ξεκινάμε μια καινούργια χρονιά που ελπίζουμε τουλάχιστον στο χώρο του αυτοκινήτου να αλλάξουν πολλά και να μπουν σε μια ικανοποιητική ροή οι γραμμές παραγωγής. Γιατί από τα στοιχεία που έχουμε πολλές από τις παραγγελίες που θα γίνουν δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ούτε το Δεκέμβριο του 2023. Δεν τρομοκρατούμε τον κόσμο. Κάθε άλλο. Αλλά δυστυχώς το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς δεν έχει λυθεί.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν προσπάθειες και υπόσχονται ότι θα καταφέρουν να εξομαλυνθεί η αγορά στην Ευρώπη. Αλλά όταν μια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα ζητάει 1000 αυτοκίνητα και το εργοστάσιο εγκρίνει τα μισά το πρόβλημα δεν λύνεται.

 Άσε που υπάρχει και ένα άλλο αγκάθι. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τα μισά αυτοκίνητα που εγκρίνουν υποχρεώνουν τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών να παραλάβουν ένα σημαντικό ποσοστό με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Να τα πάρουν και να τα διαθέσουν σε ποιους; Σε αυτούς που μένουν σε πολυκατοικίες και δεν υπάρχει ούτε χώρος στάθμευσης για ένα αυτοκίνητο; Έχουν μπερδέψει μάλλον την Ελλάδα με τη Σουηδία και τη Δανία.

Σημαντικές ανακοινώσεις περιμένουμε από Ελβετό επενδυτή που «πάτησε» ήδη το πόδι του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε οι ανακοινώσεις θα γίνουν την από 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αρχικά δεν θα δούμε αλλαγές στις επιτελικές θέσεις αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Βέβαια οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί είναι ότι για δύο χρόνια μέχρι να δει αποτελέσματα ο ξένος επενδυτής, δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή.

Αν ήταν τίτλος κινηματογραφικές ταινίας θα βάζαμε «Η εκδίκηση του Miller». Δεν πρόκειται όμως για κάποιο σενάριο αλλά για μια πραγματικότητα. Πριν από 65 χρόνια, ο Αμερικανός μηχανολόγος Ralph Miller, κατέθεσε μια πατέντα. Η ιδέα του αποτελούσε μια πρόταση ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν στον κύκλο Otto, το οποίον είχε ανακαλύψει ο Γερμανός Nicolaus August Otto ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1860.

Για κάποιες δεκαετίες ο κύκλος Miller είχε παραμείνει στο περιθώριο. Τώρα επανέρχεται δυναμικά στην εξηλεκτρισμένη εποχή της αυτοκίνησης. Οι σύγχρονοοι μηχανολόγοι κάνοντας δεύτερες σκέψεις και καλύτερους υπολογισμούς  φαίνεται ότι υποκλίνονται σ αυτό που ο Αμερικάνος μηχανολόγος είχε φέρει στο χώρο του αυτοκινήτου πριν από μερικές δεκαετίες.

Η Nissan το 2023 θα παρουσιάσει εκτός από δεκάδες εντυπωσιακά μοντέλα μαζικής παραγωγής,  αγωνιστικά που συμμετέχουν στη FIA Formula E αλλά και αυτοκίνητα του μέλλοντος. Η αρχή θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Makuhari Messe. Για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί η ειδική έκδοση Fairlady Z, που κέρδισε το βραβείο Grand Prix στον Διεθνή Διαγωνισμό Custom Car Contest του Τόκιο 2022. Η Nissan έχει ανακοινώσει ότι εκεί θα υπάρχουν το ολοκαίνουργιο Serena, καθώς και οι πρωτότυπες εκδόσεις των Nissan Roox, Caravan, Cube, Sakura και Ariya.

Οι κριτές του MotorTrend  επέλεξαν ως το SUV της Χρονιάς 2023 το Hyundai IONIQ 5. O νικητής των «Golden Calipers» για το SUV της Χρονιάς σύμφωνα με το MotorTrend είναι το IONIQ 5 που ξεπέρασε στη βαθμολογία 45 ολοκαίνουργια σημαντικά οχήματα SUV. Οι κριτές επέλεξαν το πλήρως ηλεκτρικό SUV με βασικά κριτήρια την ασφάλεια, την απόδοση, την αξία, τον προοδευτικό σχεδιασμό και την κορυφαία τεχνολογία.
Το IONIQ 5 ξεχώρισε από τον ισχυρό ανταγωνισμό με τη δυναμική του σχεδίαση, τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και την εμπειρία του χρήστη που προσφέρει. Έχει μεγάλη αυτονομία και  ικανότητα γρήγορης φόρτισης. Να αναφέρουμε ότι το IONIQ 5 έχει αυτονομία μεγαλύτερη από 507 χλμ. συνδυαστικός κύκλος – 710χλμ. αστικός κύκλος.

Η Airbus και το Renault Group αποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό την προώθηση των εξελιγμένων τεχνολογιών που σχετίζονται με τα συστήματα μπαταριών επόμενης γενιάς. Μην νομίζετε ότι μια τέτοια συνεργασία αφορά μόνο τα αεροπλάνα. Είναι σίγουρο ότι αυτά που οι τεχνοκράτες, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί εγκρίνουν εκτός από τον κλάδο της αεροδιαστημικής θα ωφεληθεί και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. 
Η Airbus και το Renault Group, υπέγραψαν συμφωνία έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την επιτάχυνση του οδικού χάρτη προς την ηλεκτροκίνηση και των δύο εταιρειών, βελτιώνοντας αντίστοιχα και την γκάμα προϊόντων τους. 
Μπορεί να απορείτε και ίσως δικαιολογημένα για το ποια είναι η σχέση των αεροπλάνων και των αυτοκινήτων. Και πώς τα αυτοκίνητα θα ωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία. Είναι δύο διαφορετικά project. Αλλά ταυτόχρονα ο στόχος είναι ίδιος. 

Ο κ. Andreas Seidl αντικατέστησε τον Frédéric Vasseur και γίνεται ο νέος CEO της Sauber. Ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2023 και ηγείται της ανάπτυξης του συνόλου της Sauber. Ο κ.Seidl σε συνεργασία με τους επικεφαλής της Alfa Romeo θα καθορίσει το νέο αρχηγό της ομάδας. Ο Andreas Seidl, CEO του Sauber Group υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αναδείξει στη F1 την ομάδα του και με αυτό τον τρόπο θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν τόσο ο Jean Philippe Imparato CEO της Alfa Romeo όσο και ο Finn Rausing, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sauber Holding AG.

Η Yokohama Rubber Co., Ltd., ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει αγωνιστικά ελαστικά ADVAN με βιώσιμο υλικό ως ελαστικά ελέγχου για το Ιαπωνικό Πρωτάθλημα SUPER FORMULA από τη σεζόν 2023. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη ελαστικών για χρήση σε στεγνό οδόστρωμα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει ελαστικά για συνθήκες σε βρεγμένο οδόστρωμα, με στόχο τη διάθεσή τους από το 2023.

Τα ελαστικά ξηρής κατάστασης που παρέχονται από την βιομηχανία ελαστικών Yokohama, χρησιμοποιούν φυσικό καουτσούκ και διάφορα συνθετικά υλικά φυσικής προέλευσης, όπως λάδι που παράγεται από φοινικέλαιο και φλούδες πορτοκαλιού, καθώς και ανακυκλωμένο σίδηρο, καουτσούκ που ανακυκλώνεται από χρησιμοποιημένα ελαστικά και συνθετικό καουτσούκ που παράγεται με τη μέθοδο της ισορροπίας μάζας.

Δυστυχώς η χρονιά ξεκίνησε με μια δυσάρεστη είδηση με το τραγικό δυστύχημα του διάσημου οδηγού αγώνων και πρωταγωνιστή των «σειρών» Gymkhana, Ken Block. Ο 55χρονος οδηγός σκοτώθηκε σε μία απότομη πλαγιά στη Γιούτα (ΗΠΑ) ενώ οδηγούσε ένα snowmobile. Τα λόγια είναι περιττά.
 
Εντυπωσιακή ήταν η 25η Συνάντηση Αθήνας ΦΙΛ.Π.Α. στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή που πέρασε. Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και σύμμαχο τον ηλιόλουστο ουρανό, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μιας άλλης εποχής παρατάχθηκαν μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στην εκδήλωση για τα 51 χρόνια της ΦΙΛ.Π.Α. (Φίλοι Παλαιού Αυτοκινήτου) και με τη βοήθεια της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μοτοσυκλέτας, οι συμμετοχές κλασικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ξεπέρασαν τις 150. Από το Καλλιμάρμαρο πέρασαν για να θαυμάσουν τα αριστουργήματα των περασμένων δεκαετιών χιλιάδες Αθηναίοι αλλά και πολλοί τουρίστες.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. ‘Όλοι οι συμμετέχοντες αντί για παράβολο συμμετοχής, πλήρωσαν 10 ευρώ στον σύλλογο «Φλόγα» και  βοήθησαν στην αρωγή και ενίσχυση του.

Το περιοδικό MOTOGP WORLD κυκλοφόρησε το 118ο τεύχος του με ανασκόπηση του MotoGP και εξώφυλλο τον Pecco Bagnaia που πήρε το “Χρυσό” τίτλο. Ο Pecco Bagnaia έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο MOTOGP WORLD. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Mat Oxley δημοσιεύονται οι μικρές αλλαγές που έκαναν οι πέντε κατασκευαστές που έμειναν στο MotoGP, ενόψει του 2023. Υπάρχει ακόμη ειδική αναφορά στο μοναδικό Έλληνα οδηγό που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP300, τον Γιάννη Περιστερά, ενώ πολύ καλό είναι το αφιέρωμα στην Έκθεση EICMA που πληροφορεί για τα νέα μοντέλα του 2023.
 

https://www.zougla.gr/automoto/news/article/ta-nea-tis-piatsas360

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .