Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Κόκκινο πιπέρι καγιέν: φάρμακο από τη φύση

Κόκκινο πιπέρι καγιέν:  φάρμακο από τη φύση

Η κόκκινη πιπεριά cayenne chilly pepper ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών... Η πατρίδα της είναι ο Αμαζόνιος απ όπου εχει μεταφερθεί και εγκλιματιστεί σε πάρα πολλές χώρες. Τα μικρά τσίλι χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τη διατήρηση των τροφίμων σε χώρες με θερμό κλίμα.

Από τις θρυμματισμένες πιπεριές προέρχεται το πιπέρι καγιέν το οποίο δίνει έντονη γεύση στα τρόφιμα. Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι ο φρέσκος καρπός η ακόμα και ξηρός.



Περιέχει καψαικίνη ένα αλκαλοειδές που στα αψά πιπέρια είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα και σ αυτήν οφείλεται η αψάδα τους. Περιέχει υδατάνθρακες, αζωτούχες ουσίες, κολλαγόνο, μια ουσία που συνδέει τους ιστούς, βιταμίνη Γ.

Το κόκκινο πιπέρι είναι αιμοστατικό δηλαδή σταματά τις αιμορραγίες. Σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας συστήνεται να χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι της σούπας σκόνη κόκκινου πιπεριού σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό, και το δίνουμε στον ασθενή.


Σε παιδια όταν έχουν ρινοραγία (τρέχει αίμα η μύτη) δίνουμε ένα κουταλάκι σκόνης κόκκινου πιπεριού σε χλιαρό νερό και το πίνει το παιδί αμέσως. Μέχρι το παιδι να μετρήσει ως το 10 σταματά η αιμορραγία.

Ειναι θεραπευτικο για πληγές από αιμορρόιδες και κλείνει τις πληγές στο στομάχι σε περίπτωση γαστρίτιδας. Επίσης εξωτερικά χρησιμοποιούμε τη σκόνη πιπεριού κατ ευθείαν στις πληγές (αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τα παιδιά). Είναι δυνατό αντισηπτικό και το κολλαγόνο που έχει βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος.

Το κόκκινο πιπέρι, είναι ίσως το μοναδικό βοτανο που ρυθμίζει την πίεση. Σε υποτασικούς ανεβάζει την πίεση, σε υπερτασικους κατεβάζει την πίεση. Ο διάσημος γιατρός και βοτανολόγος του 20ου αιώνα Dr Christofer, χρησιμοποιούσε το κόκκινο πιπέρι σε καρδιακά και εγκεφαλικά επισόδια, δίνοντας τους μια κουταλιά της σούπας σε χλιαρό νερό.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχασε ποτέ κανένα ασθενή με αυτή την τακτική. Βασικά το συγκεκριμένο βότανο, διαστέλλει τις αρτηρίες και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι βοηθά στην οξυγόνωση των κυττάρων σε ολόκληρο το σωμα.

Επίσης το κόκκινο πιπέρι είναι αφροδισιακό και πολύ πλoύσιο σε βιταμίνη Γ σε καρροτίνη σε βιταμίνη Β1 Β2 ΡΡ Φολικό οξύ ασβέστιο φώσφορο ψευδάργυρο χρώμιο αμμινοοξέα φλαβονοειδή και ορμόνες που τονώνουν την καρδιά.

Το κόκκινο πιπέρι είναι ορεκτικό, χωνευτικό, διεγερτικό και τονωτικό βότανο. Τονώνει την κυκλοφορία και δίνει άμεση δράση για την καρδιά, χωρίς αύξηση παλμούς. Βοηθά σε πονόλαιμο, πονοκέφαλο, αιμορραγία, δυσπεψία, κολικούς, χαμηλό πυρετό, διευκολύνει έρπητα ζωστήρα, διαταραχές στην κατάποση, κράμπες και τους πόνους στο στομάχι και τα έντερα.

Χρησιμοποιείται ελαιόλαδο με καγιεν για μασάζ για να απαλλαγείτε από ρευματισμούς, κρύα άκρα και νευραλγίες.

Ως κρέμα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα με μια εύκολη συνταγή, λοιώνοντας κερί της μέλισσας, προσθέτοντας ελαιόλαδο στο οποίο έχουν μουλιάσει κόκκινα πιπέρια για μέρες. Η κρέμα βοηθά τοπικά στο δέρμα σε ρευματικούς πόνους, μυϊκούς πόνους και στην τριχόπτωση.

Για τον πονόλαιμο χρησιμοποιούμε μισό φλιντζάνι μέλι, μια κουταλιά σούππας κόκκινο πιπερι και μιση κουταλια σουπας σκονη σκόρδου (ή φρέσκο) τα ανακατεύουμε όλα μαζί, και το πίνουμε λίγο λίγο ή όποτε νιώθουμε πόνο χωρίς να πιούμε νερό μετά.

Αφήνουμε το μέλι να κολλήσει στον ερεθισμένο λαιμό, το κόκκινο πιπέρι θερμαίνει και φέρνει στην επιφάνεια τα μικρόβια και το σκόρδο που είναι το αντιβιωτικό της φύσης, σκοτώνει τα μικρόβια. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή με σίγουρη θεραπεία από 24-48 ώρες.



Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .