Πέμπτη, Ιανουαρίου 26

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή – Οι προτάσεις του ΙΣΑ για τις ελλείψεις

Σε ευρεία σύσκεψη για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά προχώρησαν η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο».

Έτσι, ο Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε τέσσερις προτάσεις αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα:

Αυτές είναι οι προτάσεις του ΙΣΑ για τις ελλέψεις φαρμάκων

1. Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.

2. Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, – εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού – , παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.

3. Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

4. Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος.

ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .