Τρίτη, Ιανουαρίου 10

Ξεκίνησε η κακοκαιρία «εξπρές»ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Ραγδαία είναι η αλλαγή του καιρού σήμερα Τρίτη (10/1) με ισχυρές καταιγίδες να σημειώνονται από τα ξημερώματα στη δυτική Ελλάδα. Το κύμα βροχοπτώσεων θα επηρεάσει ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ και η Αθήνα θα βρεθεί στο «στόχαστρο» των έντονων φαινομένων που φέρνει η κακοκαιρία.

Η θερμοκρασία, ωστόσο, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στα βουνά.

Κεραυνοί και χαλάζι καταγράφονται τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι αναμένονται σε Ιόνιο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.

Η κακοκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί «εξπρές», καθώς δεν θα διαρκέσει παραπάνω από την Πέμπτη (12/1), όταν και θα έχει περιοριστεί σε κάποια μόνο τμήματα της χώρας.

Μέχρι το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες τα Δωδεκάνησα ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ο αέρας στα δυτικά θα πνέει από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά θα είναι νότιος νοτιοδυτικός 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δε θα πέσει σημαντικά. Στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 16 και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την Αττική, από την αλλαγή αυτή του καιρού αναμένεται να επηρεαστεί κατά κύριο λόγο σήμερα Τρίτη (10/1), ξεκινώντας από τις πρωινές ώρες, ενώ από το βράδυ της ίδιας ημέρας ήδη θα ξεκινήσει η βελτίωση.

Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι μικρότερο, καθώς η εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται να έχει εμφανιστεί πριν από το μεσημέρι.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Καιρός: Βροχόπτωση κατηγορίας 3 σήμερα Τρίτη 10/1/23

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, κινούμενο αρχικά αργά ανατολικά και στη συνέχεια αργά νοτιοανατολικά, θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (9/1) και το οποίο αναμένεται να κρατήσει έως το πρωί της Πέμπτης (12/1).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας και κατά τόπους θα είναι έντονες, οι καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε από τα δυτικά τμήματα της χώρας χθες το μεσημέρι της Δευτέρας (9/1) και σχετικά με αυτήν επισημαίνονται τα εξής:

Τη νύχτα προς Τρίτη 10 Ιανουαρίου τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δείκτη και τη χρήση του δίνονται στο επεξηγηματικό βίντεο που ακολουθεί:

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά (πάνω από τα 1.000-1.100 μέτρα σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1.400-1.500 μέτρα στα υπόλοιπα).

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου θα επηρεαστούν κυρίως η νότια Ελλάδα, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, με τα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα (νέα επιδείνωση αναμένεται από τα δυτικά το απόγευμα).

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας την Τρίτη (10/1).

Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη την Τρίτη (νότιοι στο Αιγαίο και δυτικοί έως βορειοδυτικοί στο Ιόνιο).

Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων κατά τόπους υψών βροχόπτωσης είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η εκτιμώμενη κατανομή του υετού τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (9/1) και τις νυχτερινές ώρες προς Τρίτη (10/1).

Απαγορευτικό απόπλου: «Κλειστά» λιμάνια και πορθμειακές γραμμές

Προβλήματα σε αρκετά δρομολόγια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές παραμένουν επίσης η πορθμειακές γραμμές Πάχη Μεγάρων - Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα Τρίτη 10/1/23

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικά χαλαζοπτώσεις τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 16 και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 Μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς 8 Μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στα βόρεια θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 Μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 Μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα νοτιότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα δυτικά τμήματα πιθανώς πρόσκαιρα 9 Μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε 6 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 Μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 πιθανώς πρόσκαιρα 9 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .