Ο κοροναϊός μπορεί να ξεχάστηκε για λίγο, όμως, δεν μας άφησε… Αντίθετα επιστρέφει δριμύτερος όπως δείχνει η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα, ανεβάζοντας στα ύψη την ανησυχία,  καθώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν υπάρχει μέθοδος, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα, αυτές, να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Κάτι που επισημαίνει,  σε άρθρο του το Politico, σημειώνοντας παράλληλα πως η έλλειψη εξειδικευμένων φαρμάκων για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.

Αν και στις αρχές της πανδημίας, είχε θεωρηθεί ότι η λύση για ασθενείς με Covid που διέτρεχαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα – που καθώς ήταν πολύ ακριβά, χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τη θεραπεία διαφόρων «επισήμων», όπως ο Τραμπ το 2020 – σήμερα είναι γνωστό ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων.

Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.